Sisäisen yrittäjyyden organisatoriset edellytykset yritys X:n organisaatiomuutoksessa - Pylkkönen, Kari (My University, 2023)
Sisäistä yrittäjyyttä voidaan pitää liiketaloudellisena ilmiönä, jolla viitataan organisaation kyvykkyyteen edistää innovatiivisuutta säilyttäen samalla tehokkaat toimintamallit ja strategiat. Ilmiön syntymisessä sisäisen yrittäjyyden edellytysten syvällinen ymmärtäminen voi olla ratkaiseva organisaation menestykselle ja kilpailukyvylle. Edellytysten kautta yritys voi luoda puitteet toimintaympäristön täyden potentiaalin hyödyntämiseen ja sopeutumisen muuttuviin markkinaolosuhteisiin. Organisaatiomallinnusta voidaan yksinkertaistaa kahden paradigman kautta, perinteisen toimintokohtaisen koneparadigmaa ja dynaamisen tähtimallin organismiparadigmaa hyödyntäen. Näiden toisiaan vastakkaisten mallinnusten perustavanlaatuinen ero on hierarkian ja joustavuuden välillä. Toimintokohtainen lähestymistapa korostaa hierarkkista ja byrokraattista rakennetta ja keskitettyä päätöksentekoa. Dynaaminen malli korostaa organisaation hajautettua päätöksentekoa, innovatiivisuutta ja reagointikykyä. Siirtymää dynaamiseen organisaatiomalliin voidaan tarkastella sisäisen yrittäjyyden organisatorisilla edellytyksillä. Tämän laadullisen tapaustutkimuksen tavoitteena on selvittää organisaation siirtyminen vanhasta toimintokohtaisesta organisaatiosta dynaamiseen matriisiorganisaatioon sisäisen yrittäjyyden organisatorisia edellytyksiä tarkastelemalla. Tutkimus suoritettiin yrityksessä, joka oli laaja alaisessa ja pitkäkestoisessa muutostilanteessa, keskittyen sisäisen yrittäjyyden organisatorisiin edellytyksiin. Tieteenfilosofisena lähestymistapana oli konstruktivismi, korostaen aikaisemman tiedon merkitystä ja tutkimuksen jatkuvaa muovautumista. Tutkimuksessa käytettiin havainnointia, kirjallisen aineiston analysointia ja haastatteluja. Tutkimuksen tuloksena havaittiin strategiatyön kokonaisvaltaisen toteuttamisen tärkeys, strategian ja organisaatiorakenteen ykseys, joustavuuden ja reagointikyvyn merkitys ja ennen kaikkea johtajuuden merkityksellisyys organisaatiomuutoksessa. Tarkasteltavassa yrityksessä muutoksen suunnittelu onnistui, toteutus ontui. Syinä epäonnistuneeseen siirtymään voidaan pitää heikkoa dynaamisen organisaatiomallin käytännön toteutusta, strategian vähäistä jalkauttamista rakenteeseen ja prosessiin, autonomian tukahduttamista sekä voimakasta pysymistä vanhoissa toimintokohtaisissa toimintamalleissa.
Keywords: sisäinen yrittäjyys, edellytykset, organisaatiomuutos