Vanhassa vara parempi : Elokuvareboottien käsittely Internetin käyttäjäarvosteluissa - Honkasalo, Tomi (My University, 2022)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten elokuvarebootteja käsitellään käyttäjäarvosteluissa. Arvostelut ovat haettu Internet Movie Database-sivuston kuudesta eri elokuvasta, joista kolme on alkuperäiselokuvia ja toiset kolme kyseisten elokuvien rebootteja. Arvosteluja kerääntyi lopulta noin 5500 kappaletta. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää arvostelijoiden motiiveja, sekä seurata elokuvareboottien vastaanottoa sivuston arvosteluissa. Tutkin arvosteluja tutkimuksessa sekä määrällisen että laadullisen tutkimuksen menetelmällä. Tulosten selkeyttämiseksi käytän työvälineinäni sanapilviä, kaavioita ja AntConc-ohjelmaa, jonka avulla tuon esiin arvosteluissa ilmeneviä huomioita. Tulosteni mukaan elokuvarebootteja verrataan alkuperäisiin jatkuvasti eri tavoilla ja niiden arvostelut ovat jokaisessa valitsemassani esimerkissä sävyltään ja pisteytykseltään negatiivisempia. Tulosteni mukaan tunnesiteet alkuperäiselokuvaa kohtaan ja fanius motivoivat arvostelijoita vertaamaan elokuvien rebootteja alkuperäisiin. Arvostelut sisältävät myös sosiaalisessa mediassa esiintyviä käytänteitä, mistä syystä arvostelujen ja sosiaalisen median yhteinen seuranta voi tuottaa tärkeitä huomioita.
Keywords: Elokuva-arvostelut, kritiikki, elokuvat, uudelleefilmatisoinnit, verkkoyhteisöt, elokuvateollisuus, elokuvakulttuuri, elokuva-ala, Internet-osoitteet, fanius, tunnearvo, verkkokeskustelu.