Prosenttiperusteinen lunastuskorvauksen korotus lunastuslain uudistuksessa - Vaiksaar, Raimo (My University, 2024)
Tässä tutkimuksessa tutkitaan lunastuslain uudistuksessa esiteltyjä korvausperusteita ja erityisesti prosenttiperusteista lunastuskorvauksen korotusta. Lunastuslain uudistusta on harkittu jo useiden eri hallitusten hallitusohjelmissa, mutta lunastuksen korvausperusteita ei ole vielä muutettu. Lunastus perustuu käytännössä maanomistajalle asetettuun pakkoon luovuttaa omaisuuttaan yleiseen tarpeeseen täyttä korvausta vastaan. Yhteiskunnallisesti täyden korvauksen vaatimuksen täyttymisen merkitystä on pidetty tärkeänä, mutta selvää tai yhtenevää käsitystä uudistukselle ei ole. Lunastuksen voi toteuttaa sekä lunastusprosessin avulla tai vapaaehtoisin sopimuksin. Vapaaehtoiset lunastukset ovat erityisesti kunnille tärkeä maakunnan politiikan toteuttamisen tärkeä väline, jolla edistetään yhteiskunnan kehitystä.
Keywords: lunastus, pakkolunastus, lunastuskorvaus, korvausperuste, omaisuudensuoja