Toimitusketjun suorituskyky toimitusverkoston keskittymisen ja hajautumisen näkökulmasta - Sairanen, Sanna (My University, 2024)
Tutkielma käsittelee toimitusketjun suorituskykyä toimitusverkoston ha ja keskittymisen näkökulmasta. Toimitusverkoston sijaintipäätökset vaikuttuvat toimitusketjun suorituskykyyn. Keskeisinä sijaintipäätösten voimina toimivat keskittyminen ja hajautuminen. Keskittyminen mahdollistaa tiedon leviämisen ja resurssien saatavuuden. Hajautuminen tarjoaa yrityksille mahdollisuuden toimia globaaleilla markkinoilla ja alentaa kustannuksia. Näillä valinnoilla pyritään suorituskyvyn optimoimiseen ja kilpailuaseman parantamiseen. Tutkielman tavoitteena on tarjota yrityksille katsaus sijaintivalintojen maailmaan ja etenkin siihen, miten ne voivat vaikuttaa suorituskykyyn. On todennäköistä, että yrityksen on jossain vaiheessa elinkaartansa perehdyttävä sijaintivalintoihin. Tässä tutkielmassa tarjotaan läpileikkaus sekä keskittymisen että hajautumisen vaikutuksiin toimitusverkostossa. Tutkielma antaa yritykselle kokonaiskuvan siitä, mitä sijaintipäätöksissä kannattaa ottaa huomioon. Lopputuloksena voidaan todeta, että yrityksen sijaintipäätökset ovat kaikki yhtä merkittäviä. Se, mikä on kannattavaa tehdä, riippuu yrityksen strategiasta ja tavoitteista. Toimitusketjun verkoston suunnittelun ja sijaintipäätösten on tarkoitus optimoida toimitusketjun suorituskykyä. Sijaintistrategioiden tasapainottaminen ja yhdistäminen suorituskyvyn mittareihin voivat auttaa yritystä pääsemään strategisiin tavoitteisiinsa.
Keywords: toimitusketju, toimitusverkosto, suorituskyky, hajautuminen, keskittyminen