Rakkaus on rikkaus - Kaisa Aro (Porin yliopistokeskus, 2026)
Matkailijoiden rakkaustarinoilla kohti brändirakkauden ymmärtämistä
Matkailijoiden rakkaustarinoilla kohti brändirakkauden ymmärtämistä
Rakkauden sanotaan olevan universaali ilmiö, ja voimmekin rakastaa ihmisten lisäksi myös muita asioita. Rakkauden kohteena voi olla vaikka lemmikkieläin, ideologia, aktiviteetti, kotipaikka tai brändi. Tuntuuko jokin brändi sinusta erityisen mieluisalta? Tutkimuksesta riippuen on näyttöä siitä, että 55‒89 prosenttia ihmisistä rakastaa jotakin brändiä.
Brändirakkaus on voimakasta emotionaalista kiintymystä brändiin, joka tuntuu jollakin tavalla omalta ja samaistuttavalta. Usein rakas brändi mahdollistaa yksilölle itsensä toteuttamisen. Sen avulla voidaan viestiä muille ja henkilölle itselleenkin millainen on ihmisenä: ”Olen tiedostava kuluttaja, ostan  luomu-merkittyjä tuotteita” tai ”Olen todellinen Lapin kävijä, käyn Ylläksellä”. Rakkaaseen brändiin ollaan tyytyväisiä ja se koetaan laadukkaaksi. Rakas brändi antaa myös nautinnon tunnetta ja iloa. Brändiin liittyy muistoja ja unelmia, ja se halutaan mukaan elämän merkkihetkiin. Brändirakkaudessa on kyse rakkauden tapahtumisesta, rakastamisesta, ei niinkään pelkästä rakkauden tunteesta.
Brändirakkaus liitetään useimmiten perinteisiin brändeihin, kuten vaate-, auto-, elintarvike- ja teknologiabrändeihin. Matkailukohteiden, eli paikkabrändien, yhteydessä brändirakkaus on vielä uinuva ilmiö. Vaikka rakkausteemaa tuodaankin paikkojen markkinoinnissa esiin, esim. I ♥ NYC tai Ei helpoin, mutta taatusti rakkain, ei brändirakkautta kokonaisuutena ole vielä valjastettu matkailumarkkinoinnin käyttöön. Tähän vaikuttanee osaltaan se, että paikkojen kohdalla brändirakkaus on maailmanlaajuisesti melko tutkimatonta aluetta.