Piirtokirjoituksiin viittaaminen Pausaniaan Kreikan kuvauksen kirjoissa 5 ja 6 - Salaterä, Jalmari (My University, 2023)
Toisella vuosisadalla eläneen Pausaniaan teos Kreikan kuvaus on antiikin matkaopas, joka esittelee lähes koko silloisen kreikkalaisen maailman. Teoksessa esitellään monia sen aikaisia monumentteja ja votiivilahjoja. Kirjat 5 ja 6 sijoittuvat Elikseen, jossa sijaitsee Olympian Altiksen alue. Tässä tutkielmassa käyn läpi ne Elikseen sijoittuvat monumentit, joissa oleviin piirtokirjoituksiin Pausanias joko viittaa tai joita hän siteeraa suoraan. Tarkastelen sitä, millaisissa asioissa Pausanias siteeraa piirtokirjoituksia ja milloin hän viittaa niihin. Kaikkineen erilaisia viittauksia on yli 200, joten tarkastelussa ovat ainoastaan ne piirtokirjoitukset, jotka liittyvät jollakin tapaa johonkin historialliseen tapahtumaan. Tutkielmassa tarkastellaan myös sitä, mikäli fragmenttilöydösten ja säilyneen käsikirjoituksen välillä on eroavaisuuksia. Pausanias suosi runomittaisten piirtokirjoitusten siteeraamista. Niin ikään hän siteerasi piirtokirjoituksia, joiden kertoma tarina oli hänen mielestään mainitsemisen arvoinen. Viittauksia Pausanias teki silloin, jos piirtokirjoitus oli luettelomainen tai mitaltaan lyhyt.
Keywords: Pausanias, kreikka, epigrafiikka, piirtokirjoitukset, patsaat, matkaoppaat