Tulevaisuuden painopinnat ja materiaalit : Loppuraportti - Ahvenainen, Marko; Hietanen, Olli; Huhtanen, Heikki (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku, Turku School of Economics|, 2019)
Tulevaisuuden painopinnat ja materiaalit -tutkimuksessa rakennettiin tulevaisuuskuvia materiaalien, painamisen ja metsäklusterin tulevaisuudesta. Menetelmänä käytettiin Delfoi-kyselyä ja tulevaisuusverstaita. Tutkimuksen tavoitteena oli hahmottaa toimenpidesuosituksia Turku Science Parkin materiaalit liiketoiminta-alueen ja Varsinais-Suomen Materiaalikeskuksen toiminnan kehittämiseksi. Tutkimuksen tuloksena hahmoteltiin esille merkittäviä toimintaympäristön megatrendejä. Näiden megatrendien perusteella rakennettiin kuusi materiaalien, painamisen ja metsäklusterin tulevaisuuskuvaa, jotka kuvaavat erilaisia muutostekijöitä viestinnässä, pakkaamisessa, painamisessa, metsäklusterissa ja uusissa materiaaleissa. Tulevaisuuskuvat eivät sulje toisiaan pois, vaan useampi niistä voi toteutua joko samanaikaisesti tai peräkkäin. Tulevaisuuskuvien tehtävänä on avartaa tulevaisuusnäkemystä siten että kyetään paremmin varautumaan erilaisiin vaihtoehtoisiin tilanteisiin ja riittävän aikaisin hyödyntämään uudet mahdollisuudet.