Controllerit ja tekoäly : hyödyntäminen, haasteet ja odotukset - Kouru, Markus (My University, 2025)
Laskentatoimen muoto ja käytännöt ovat muuttuneet ajan kuluessa toisaalta uusien keksintöjen sähkön, laskinten ja tietokoneiden ansiosta ja toisaalta yhteiskuntatieteiden ja poliittisten pohdintojen myötä. Nyt tekoälyn kehittymisen arvioidaan muuttavan huomattavasti yhteiskunnan toimintaa ja taloutta erityisesti tietotyön osalta. Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on selvittää, kuinka pitkälle tekoälyn hyödyntäminen on edennyt controllerin tehtävissä Suomessa. Tarkastelun kohteena ovat erityisesti seuraavat kysymykset: miten ja minkälaisissa työtehtävissä controllerit hyödyntävät tekoälyä tällä hetkellä sekä mitä hyötyjä ja haasteita controllerit ovat kokeneet tekoälyn käyttämisessä. Lisäksi tavoitteena on kartoittaa, mitä odotuksia controllereilla on tekoälyn hyödyntämisestä tulevaisuudessa. Tutkielman aihevalinta on ajankohtainen ja sillä on käytännön merkitystä, eikä aiheesta ole juurikaan aikaisempaa kirjallisuutta. Tutkimus yhdistää kirjallisuuskatsauksen ja empiirisen tutkimuksen Empiirinen tutkimus on luonteeltaan exploratiivinen ja sen aineisto koostuu puolistrukturoiduista teemahaastatteluista, jotka on toteutettu erikokoisissa suomalaisissa yrityksissä työskentelevien controllerien kanssa. Näin pyritään saamaan monipuolinen kuva tekoälyn hyödyntämisestä tällä hetkellä ja huomioimaan myös tulevaisuuden kehitysnäkymät. Empiirisen aineiston perusteella tekoälyä hyödynnetään toistaiseksi pääasiassa rutiininomaisissa tehtävissä, kuten datan käsittelyssä ja perusanalyysien tukena. Tämän tutkimuksen perusteella hyödyntämisaste vaihtelee yrityksittäin, ja käyttöönotto näyttäytyy monissa tapauksissa pitkäkestoisena ja resursseja vaativana muutosprosessina. Keskeisiksi haasteiksi nousevat muun muassa ratkaisujen räätälöintitarve, kustannukset, tietoturvavaatimukset, käyttäjäystävällisyys sekä organisaatiokulttuuriin ja -strategiaan liittyvät tekijät. Controllerit näkevät tekoälyn potentiaalin erityisesti päätöksenteon tukemisessa, koska se tehostaa datamassojen analysointia, raportointia ja ennustamista. Tutkimuksen johtopäätöksenä on, että controllerit uskovat tekoälyn laajamittaisen hyödyntämisen säästävän aikaa rutiinitehtävissä ja siten antavan mahdollisuuden kehittää controllerin työnkuvaa entistä asiantuntijakeskeisemmäksi ja strategisemmaksi. Tämä kuitenkin edellyttää sekä teknologisten valmiuksien että organisaation sisäisten toimintatapojen kehittämistä. Tekoälyn onnistunut käyttöönotto edellyttää kokonaisvaltaista lähestymistapaa, jossa teknologian rooli nähdään työn tukena, ei sen korvaajana.
Keywords: tekoäly, controller, data, data-analytiikka, puolistrukturoitu tutkimus, laadullinen tutkimus, johdon laskentatoimi