Analyysi hoitotarvikelogistiikan kehityskohteista : Tilaus-toimitusketjun pullonkaulojen avaaminen teknologian avulla - Inkari, Jukka (My University, 2023)
Hoitotarvikelogistiikka on mielenkiintoinen ja suhteellisen vähän tunnettu aihealue. Tässä tutkimuksessa selvitetäänkin, millainen yhden organisaation hoitotarvikelogistiikan prosessi on sekä millaisia pullonkauloja tässä prosessissa ilmenee, jotta toimintaa voidaan kehittää parempaan suuntaan. Tutkimuksen teoriaosuudessa käsitellään kattavasti sekä tilaus-toimitusketjuja, että toiminnan tehostamista niin yleisesti kuin teknologiankin näkökulmasta. Tilaus-toimitusketjuja tarkastellaan yleisesti, jonka jälkeen kuvataan, mitä hoitotarvikelogistiikka on. Tämän jälkeen tarkastellaan yleisiä toimitusketjustrategioita ja luvun lopuksi toimitusketjun mittaamisen periaatteita, josta päästään toiseen lukuun, joka on toiminnan tehostaminen. Tässä käsitellään tehokkuuden lisäämisen yleisiä periaatteita, tehostamista teknologian avulla sekä tehokkuuden lisäämiseen vaikuttavia rajoittavia tekijöitä. Teorian pohjalta saadaan viitekehys empiiriselle osuudelle. Tämä tutkimus on toteutettu laadullisella menetelmällä. Aineisto on kerätty pääsääntöisesti teemahaastatteluiden avulla, jonka lisäksi on hyödynnetty havainnointia yrityksen toimitiloissa sekä erinäisiä dokumentteja. Aineisto on analysoitu käyttäen sekä selittämiseen, että ymmärtämiseen pyrkivää lähestymistapaa. Tutkimuksen tulokset osoittavat, kuinka hoitotarvikelogistiikalla on paljon yhteisiä piirteitä myös teollisuuden logistiikkaan esimerkiksi keskusvarastossa tapahtuvien vaiheiden osalta. Kehityskohteita on monia, ja teemoittain ne jakautuvat roolien ja vastuiden epäselvyyteen sekä koulutuksen vajavaisuuteen, konkreettisiin ongelmiin, kuten tilojen ahtauteen, järjestelmä-- puutteisiin sekä informaation kulun puutteisiin. Tiivistetysti ongelma- ja kehityskohteet voidaan nähdä suurena määränä manuaalista työtä, joka johtaa resurssipulaan. Näitä ongelmakohteita voidaan lähteä kehittämään niin toimintatapoja muuttamalla, kuin myös teknologisia ratkaisuja lisäämällä. Tällaisia ratkaisuja ovat muun muassa viivakooditeknologian sekä RFID -teknologian lisääminen, automatisaation ja automaattisen päätöksenteon tuominen mukaan toimintaan sekä uusien järjestelmien, kuten palvelupyyntöjärjestelmän käyttöön ottaminen. Jatkotutkimusta voisi tehdä syventymällä jonkin tietyn yksikön kehityskohteisiin tai vaihtoehtoisesti selvittämällä, millainen vaikutus reaaliaikaisen informaationkulun saavuttamisella olisi resurssipulaan.
Keywords: hoitotarvikelogistiikka, kehitys, pullonkaula, teknologia, toimitusketju