Esiopetusikäisten lasten matematiikan oppimisvaikeuksien pedagoginen tukeminen ja niihin yhteydessä olevat tekijät : Systemaattinen kirjallisuuskatsaus - Koskinen, Ella; Mattila, Essi (My University, 2026)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millaisia pedagogisia menetelmiä on käytetty tutkimuksissa, joissa on pyritty tukemaan esiopetusikäisten lasten oppimisvaikeuksia matematiikassa sekä sitä, mitkä tekijät ovat yhteydessä esiopetusikäisten lasten matematiikan oppimisvaikeuksiin. Matemaattisilla oppimisvaikeuksilla tarkoitetaan lapsen pitkäkestoisia vaikeuksia oppia peruslaskutaitoja ja ymmärtää lukujärjestelmää, riittävästä harjoittelusta ja opetuksesta huolimatta (Ahonen, ym., 2019). Aihetta on tutkittu jonkin verran ja aikaisemmissa tutkimuksissa on saatu selville, että esimerkiksi kognitiivisten taitojen heikkous voi osaltaan selittää matemaattisten taitojen heikkoutta. Matemaattisia oppimisvaikeuksia kokeville lapsille matematiikan oppimisen tueksi on myös kokeiltu erilaisia interventio-ohjelmia positiivisin tuloksin. Tutkimusmenetelmänä käytettiin systemaattista kirjallisuuskatsausta, jossa tehtiin tiivistelmä valitun aihepiirin aikaisempien tutkimusten olennaisesta sisällöstä. Aineisto tutkimusta varten kerättiin ennalta määriteltyjen hakukriteerien avulla tieteellisistä tietokannoista. Tutkimukseen valikoitui 13 vertaisarvioitua tutkimusta, jotka vastasivat vähintään toiseen asetetuista tutkimuskysymyksistä. Aineiston analysoinnissa hyödynnettiin sisältöanalyysia. Tulosten mukaan esiopetusikäisten lasten matematiikan oppimisvaikeuksien tukemiseen käytetään monipuolisia pedagogisia menetelmiä, joista keskeisimmät ovat systemaattinen ja strukturoitu opetus sekä yksilöllistetty pedagoginen tuki. Matematiikan oppimisvaikeuksien tukeminen ei perustu vain yhteen menetelmään, vaan useiden eri pedagogisten menetelmien yhdistämiseen. Tuloksissa selvisi myös, että useimmiten matematiikan oppimisvaikeuksiin on yhteydessä erilaiset kognitiiviset tekijät sekä yksilölliset kehitykselliset tekijät. Nämä tulokset korostavat lapsen kehityksellisten edellytysten merkitystä varhaisessa matemaattisessa oppimisessa.
Keywords: Esiopetus; Matemaattiset taidot; Matematiikan oppimisvaikeudet