Kehitysvammaisuutta esiintyy enemmän pojilla kuin tytöillä - Arvio, Maria; Lähdetie, Jaana (Suomen lääkäriliitto, 2025)
Lähtökohdat Kehitysvammaiset ovat suurin yksittäinen vammaisryhmä. Diagnostiset kriteerit ovat olleet samat yli 50 vuoden ajan.
Menetelmät. Selvitimme Kelan etuusrekistereiden avulla kehitysvammadiagnoosin perusteella vammaistukea saavien alle 15-vuotiaiden poikien ja tyttöjen lukumäärät. Autismikirjon häiriö, epilepsia ja CP-vamma ovat yleisiä kehitysvamman liitännäisdiagnooseja, ja kartoitimme myös näihin diagnooseihin liittyviä etuisuuksia.
Tulokset. Kehitysvammaisuus oli pojilla lähes kaksi kertaa yleisempi vammaistuen myöntämisperuste kuin tytöillä. Autismikirjon häiriö oli pojilla lähes neljä kertaa tyttöjä yleisempi kehitysvamman liitännäisdiagnoosi.
Päätelmät. X-kromosomissa on kognitiiviseen kehitykseen liittyvää geenejä, mutta ne selittävät vain osin sukupuolien välistä eroa kehitysvamman ja autismikirjon ilmenemisessä. Arvioimme, että poikien yliedustuksen taustalla on useita vielä tuntemattomia geneettisiä ja hankinnaisia tekijöitä sekä näiden yhteisvaikutuksia.