Vertaissuhteiden vaikutus nuorten väkivaltaiseen käyttäytymiseen - Happo, Emma (My University, 2025)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastelen vertaissuhteiden vaikutusta nuorten väkivaltaiseen käyttäytymiseen. Tutkielmani on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Analyysini perusteella löysin aineistoista seitsemän eri teemaa. Näitä olivat väkivaltaisuuteen taipuvaiset vertaisryhmät, väkivallalta suojaavat tekijät vertaisryhmissä, vallan ja statuksen tavoittelun vaikutus väkivaltaisuuteen, uhrikokemusten vaikutus väkivaltaisuuteen, sosiaalisen eristäytymisen vaikutus, vähäisen vertaissuhteiden tuen vaikutus väkivaltaisuuteen sekä vertaissuhteiden rakenne. Aineistoni mukaan vertaissuhteet, joissa ollaan väkivaltaisia, lisää nuoren väkivaltaisuutta. Kouluun kiinnittyminen ja sosiaalinen tuki vertaisryhmässä ennaltaehkäisee väkivaltaista käytöstä. Vallan ja statuksen tavoittelu vertaisryhmässä tai niiden välillä voi lisätä nuoren väkivaltaisuutta. Väkivaltaista käyttäytymistä edistävät myös uhrikokemukset. Sosiaalinen eristäytyminen voi ehkäistä tai edistää väkivaltaista käyttäytymistä. Usein vähäinen vertaisryhmän tuki edistää nuoren väkivaltaisuutta.
Keywords: vertaissuhde, väkivalta, nuoret