Hiukkaskiihdytys Auringossa - Mäkäräinen, Valtteri (My University, 2025)
Tässä tutkielmassa tutustutaan Auringossa tapahtuvaan hiukkaskiihdytykseen fenomenologisella tasolla. Auringon hiukkaskiihdytyksessä syntyy suurenergiaisia varattuja hiukkasia, jotka voivat kulkea hyvinkin lähellä valonnopeutta ja niiden havaittu määrä riippuu Auringon aktiivisuudesta. Auringon suurenergiaiset hiukkaset saavat alkunsa Auringon roihupurkauksista ja koronan massapurkauksista. Näissä ilmiöissä hiukkaset kiihtyvät suuriin energioihin, joko magneettisen rekonnektion seurauksena tai shokkien kiihdyttäminä. Auringon suurenergiaiset hiukkastapahtumat on luokiteltu kahteen eri luokkaan: impulsiivisiin ja pitkäkestoisiin hiukkastapahtumiin. Nämä tapahtumat eroavat toisistaan hiukkaskoostumuksen, ilmiöiden ja tapahtumien kestojen perusteella. Impulsiiviset tapahtumat ovat elektronirunsaita ja lyhytkestoisia hiukkastapahtumia, joihin liittyy roihupurkaukset ja pienet koronan massapurkaukset sekä auringonsuihkut. Pitkäkestoiset tapahtumat ovat puolestaan protonirunsaita ja kestoltaan
Keywords: Aurinko, roihupurkaus, koronan massapurkaus, kiihdytysmekanismit, hiukkastapahtumat