Joukkoliikennepysäkkien saavutettavuuden muutos päivittäistavarakaupoilta Espoossa ja Helsingissä : Tapaustutkimus pikaraitiotielinjasta 15 ja runkobussilinjasta 550 - Hinkkanen, Eetvi (My University, 2026)
Tarkastelen tutkielmassa joukkoliikennepysäkkien saavutettavuutta pysäkkien läheisiltä päivittäistavarakaupoilta runkobussilinjan 550 ja pikaraitiotien 15 reittien varrelta linjojen läntisissä osissa. Tutkimusalue on pääosin Espoossa, mutta pieneltä osin myös Helsingin puolella. Mittaan saavutettavuutta tutkielmassa perustuen sekä todelliseen kävelyetäisyyteen että linnuntie-etäisyyteen. Tavoitteenani tutkielmassa oli selvittää saavutettavuuden muutoksia päivittäistavarakaupoilta lähimmille joukkoliikenteen pysäkeille pikaraitiotien korvattua runkobussilinjan. Lisäksi tutkin myös saavutettavuuden eroja päivittäistavarakauppojen välillä. Käytin tutkielmassa erilaisia paikkatietoaineistoja, joiden avulla määritin sekä todelliset kävelyetäisyydet että linnuntie-etäisyydet tutkimusalueen päivittäistavarakaupoilta valituille pysäkeille. Määritin todelliseen kävelyetäisyyteen perustuvan saavutettavuuden tieverkoston perusteella, joka kuvaa likimain todellisia ja virallisia kävelyreittejä. Lisäksi analysoin saamiani tuloksia havainnollistamalla ja visualisoimalla niitä kartoin sekä hyödyntäen muutamia tilastollisia menetelmiä. Osoitan tutkielmassani, että pysäkkien sijainnin muutokset ja uusi joukkoliikennelinjaus vaikuttavat pysäkkien saavutettavuuteen tutkimusalueen päivittäistavarakaupoilta. Lisäksi totesin, että pysäkkien saavutettavuus vaihtelee tutkimusalueella paljon yksittäisten päivittäistavarakauppojen sekä päivittäistavarakauppaketjujen välillä. Tapaustutkimuksen kannalta osoitin myös, että kävelyetäisyydet olivat lyhentyneet yli puolessa kaupoista pikaraitiotien pysäkeille verrattaessa runkobussilinjan pysäkeille. Totesin myös, että uudistuneen joukkoliikennelinjauksen myötä pysäkkivälit olivat hieman kasvaneet tutkimusalueella.
Keywords: joukkoliikenne; palvelualue; päivittäistavarakauppa; saavutettavuus; vähittäiskauppa