Naurun ja kritiikin kohteena : Uuno Turhapuro -elokuvien huumori 1980-luvulla - Rönkä, Ella (My University, 2024)
Tässä tutkielmassa tutkin neljän suosituimman Uuno Turhapuro –elokuvan kautta suomalaista huumoria 1980-luvulla. Aineistonani on Uuno Turhapuro menettää muistinsa (1982), Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984), Uuno Epsanjassa (1985) ja Uuno Turhapuro muuttaa maalle (1986). Aineistostani etsin erilaisia toistuvia teemoja lähiluvun menetelmin. Tekemieni havaintojen kautta pyrin pohtimaan niitä elementtejä, mistä huumori rakentuu Uuno Turhapuro –elokuvissa. Tutkielmani pohjaa vahvasti elokuvien ajallisen kontekstin ymmärtämiseen, eli 1980 -luvun suomalaiseen yhteiskuntaan. Pyrin yhteiskunnallisten aiheiden kautta analysoimaan myös elokuvien todellisia tarkoitusperiä. Tutkimukseni avulla haluan osoittaa syitä sille, miksi Uuno Turhapuro -elokuvat ovat niin vahvasti rakastettuja, kuin myös vihattuja elokuvia. Tutkimukseni tulokset osoittavat, että ajan tuotoksena syntynyt ainutlaatuinen sarjaelokuvatuotanto syntyi katsojien tarpeisiin toimia terapeuttisena supersankarihahmoja yhteiskunnan kipupisteisiin.
Keywords: Uuno Turhapuro, komediaelokuvat, huumori, suomalainen elokuvahistoria, populaarikulttuuri