Rahavirtojen vaikutus toimitusketjun resilienssiin - Kosonen, Siiri (My University, 2025)
Viime vuosien globaalit kriisit, kuten COVID-19-pandemia ja Ukrainan sota, ovat paljastaneet toimitusketjujen haavoittuvuudet ja korostaneet resilienssin merkitystä. Vaikutukset ovat ulottuneet materiaali- ja informaatiovirtojen lisäksi myös toimitusketjujen rahavirtoihin, kun yritysten taloudellista selviytymiskykyä on koeteltu ennakoimattomissa tilanteissa. Puutteellinen rahavirtojen hallinta voi kriisitilanteissa johtaa vakaviin toiminnallisiin häiriöihin ja heikentää koko toimitusketjun taloudellista vakautta ja arvonluontikykyä. Tästä huolimatta rahavirtojen hallinta ja niiden sopeuttaminen toimitusketjun häiriöistä selviytymiseen on saanut aiemmassa tutkimuskirjallisuudessa huomattavasti vähemmän huomiota kuin materiaali- ja informaatiovirtojen hallinta. Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan rahavirtojen roolia toimitusketjujen resilienssin näkökulmasta. Tutkielmassa analysoidaan, millä tavoin rahavirtojen häiriöt voivat vaikuttaa toimitusketjujen toimintaan sekä millaisia rahavirtojen hallinnan keinoja yritykset voivat hyödyntää vahvistaakseen toimitusketjun resilienssiä. Tarkastelu pohjautuu ajankohtaiseen tieteelliseen kirjallisuuteen, jonka perusteella muodostetaan kokonaiskuva rahavirtojen vaikutuksista ja hallintastrategioista osana toimitusketjun kokonaisvaltaista riskienhallintaa ja kestävää toimintakykyä. Tutkielman perusteella voidaan todeta, että rahavirtojen häiriöt voivat johtaa vakaviin likviditeettiongelmiin, tuotannon keskeytyksiin ja horjuttaa koko toimitusketjun taloudellista vakautta. Resilienssiä voidaan vahvistaa erityisesti käteisvarojen hallinnan, käyttöpääoman optimoinnin ja toimitusketjurahoituksen keinoin. Pienet ja keskisuuret yritykset ovat erityisen alttiita häiriöille, mikä korostaa yhteistyön ja toimitusketjun sisäisen läpinäkyvyyden merkitystä. Keskeinen johtopäätös on, että toimitusketjun resilienssin vahvistaminen vaatii yhteistyötä ja vastuun jakamista toimitusketjun jäsenten välillä. Rahavirtojen hallinta on olennainen osa toimitusketjun resilienssiä, ja sen kehittäminen edellyttää koordinoituja, toimitusketjun tasolla toteutettavia toimenpiteitä.
Keywords: toimitusketjun resilienssi, rahavirrat, likviditeetti, käyttöpääoman hallinta, toimitusketjurahoitus