Koulukäsityöopetuksen negatiivisten kokemusten merkitys aikuisiän käsityöharrastuneisuuteen - Hietala, Mari; Salakari, Anni (My University, 2024)
Tutkimuksessa tarkastelemme, miten negatiiviset kokemukset koulukäsityön oppitunneilla ovat vaikuttaneet aikuisiän käsityöharrastuneisuuteen, ja mitkä tekijät ovat aiheuttaneet negatiivisia kokemuksia. Tutkimuksessa selvitimme, mikä on saanut henkilön palaamaan käsitöiden pariin aikuisiällä, ja mitkä tekijät ovat vaikuttaneet siihen, että henkilö on halunnut palata käsitöiden pariin. Tutkimuksemme menetelmänä käytimme laadullista tutkimusta ja toteutimme aineiston keruun puolistrukturoituna haastatteluna, johon osallistui kuusi henkilöä eri puolilta Suomea. Haastateltavat olivat eri-ikäisiä, taustaisia ja elämäntilanteissa olevia henkilöitä. Tutkimus osoittaa, että koulun käsityötunneilla koetut negatiiviset kokemukset johtuvat pääosin kolmesta tekijästä: opettajasta, käsityötekniikoista ja ympäristöstä. Tutkimus korostaa koulukokemusten pitkäaikaista vaikutusta aikuisiän käsityöharrastuneisuuteen ja kannustavien opetuskäytäntöjen merkitystä elinikäisen kiinnostuksen ja taitojen kehittämisessä.
Keywords: koulukäsityö, käsityöprosessi, käsityön merkitys