Satunnaistettujen kontrollikokeiden ulkoisen validiteetin ongelmat - Pylkkänen, Robert (My University, 2024)
Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena on arvioida satunnaistettujen kontrollikokeiden ulkoisen validiteetin ongelmia. Tutkimuskysymys on rajattu koskemaan satunnaistettuja kontrollikokeita, jotka on suunnattu politiikkatoimien arviointiin. Jotta satunnaistetut kontrollikokeet ovat poliittisen päätöksenteon kannalta informatiivisia, tulee päätelmien olla sekä sisäisesti että ulkoisesti validit. Tutkimuksen ulkoiseen validiteettiin kiinnitetään monesti kuitenkin sisäistä validiteettia vähemmän huomioita. Toisinaan saatetaan myös virheellisesti ajatella, että sisäisesti validit tulokset riittäisivät sellaisinaan ulkoisen validiteetin saavuttamiseen. Kun tarkoituksena on päätelmien yleistäminen, nousee ulkoisen validiteetin ongelmien arvioiminen keskeiseen asemaan. Ongelmat voidaan luokitella kolmeen tekijään: ympäristöjen välisiin eroihin, yleisen tasapainon vaikutuksiin ja yksilöiden käyttäytymisen muutoksiin. Ulkoisen validiteetin ongemia ei usein voida suoraan ratkaista satunnaistettujen kontrollikokeiden avulla. Ongelmat voidaan kuitenkin huomioida ja niiden olemassaoloa voidaan testata. Tämä edellyttää monesti siirtymistä suuntaan, jossa satunnaistettuja kontrollikokeita hyödynnetään yhdessä muiden menetelmien ja aiemman teorian kanssa.
Keywords: Satunnaistetut kontrollikokeet, Ulkoinen validiteetti