Terveyssosiaalityöntekijöiden väkivaltatyö lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden ikääntyneiden kanssa vuodeosastoilla - Favorin, Petra (My University, 2024)
Tutkin terveyssosiaalityöntekijöiden tekemää väkivaltatyötä ikääntyneiden kanssa vuodeosastoilla. Ikääntyneet kokevat lähisuhdeväkivaltaa muun väestön tavoin. Ikääntyneiden kokemaan lähisuhdeväkivaltaan on mahdollista puuttua terveydenhuollossa, ja sosiaalityöntekijöillä on siihen velvollisuus. Erikoissairaanhoidossa ei kuitenkaan ole vakiintuneita käytänteitä potilaiden lähisuhdeväkivallan tunnistamiseen, ja varsinkin ikääntyneiden kohdalla sitä on vaikea tunnistaa. Olen täten kiinnostunut terveyssosiaalityöntekijöiden kokemuksista väkivaltatyön suhteen ja siitä, miten lähisuhdeväkivaltatapaukset tulevat ilmi. Olen tehnyt tutkimuksen laadullisin ottein ja kerännyt aineiston avoimella kyselylomakkeella. Kyselylomakkeen laitoin jakoon sosiaaliseen mediaan. Kyselylomakkeeseen vastasi 17 sosiaalityöntekijää, joilla on kokemusta väkivaltatyöstä vuodeosastolla ikääntyneiden kanssa. Analysoin aineiston aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä, jonka avulla luokittelin aineiston selvään ja ymmärrettävään muotoon. Tuloksista nousi esiin, kuinka laajaa asiantuntijuutta sosiaalityöntekijät käyttävät väkivaltatyössään ikääntyneiden kanssa. Sosiaalityöntekijät käyttävät laajasti tietoisuuttaan väkivallasta ilmiönä, ymmärtävät väkivallan kokemuksen tuomat haasteet, sekä tarjoavat vaihtelevia tukimuotoja samalla kun pitävät vuorovaikutuksen merkityksen keskiössä. Ikääntyneiden toimintakyky ja oletukset väkivallasta vaikuttavat väkivaltatyön etenemiseen. Tämän lisäksi palvelujärjestelmä ei sovellu täysin ikääntyneiden palvelutarpeisiin. Vuodeosasto ympäristönä edistää lähisuhdeväkivallan tunnistamista ja väkivaltatyön monitoimijuutta, sekä mahdollistaa turvallisen ja luottamuksellisen työn potilaan kanssa. Sosiaalityöntekijöiden kokonaisarviot väkivaltatyön onnistumisesta vaihtelevat sen mukaan, miten potilaat ottavat apua vastaan ja miten sosiaalityöntekijät suhtautuvat haasteisiin. Tietoisuus väkivallasta läpäisee väkivaltatyön jokaisen tason. Väkivaltatietoiset sosiaalityöntekijät pystyvät oikealla tavalla auttamaan potilaita, mutta potilaiden vähäinen väkivaltatietoisuus haastaa työtä. Ikääntyneiden kokeman lähisuhdeväkivallan tietoisuuden lisääminen auttaisi potilaita ottamaan apua vastaan, sekä palvelujärjestelmää kehittymään vastaamaan heidän tarpeisiinsa. Sosiaalityöntekijöiden väkivaltatietoisuutta on ylläpidettävä ja kehitettävä, jotta potilaat saisivat laadukasta ja yhdenvertaista palvelua.
Keywords: ikääntyneet, lähisuhdeväkivalta, väkivaltatyö, terveyssosiaalityö