Perinnönjaon oikaisu ja omaisuuden palautusvelvollisuus : Isyyslain uudistamisesta perintökaaren 23a luvun säätämiseen - Paulin, Kaisa (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tutkielman aiheena on perinnönjaon oikaisu ja omaisuuden palautusvelvollisuus perintökaaren 23a luvun mukaan. Tutkielman tarkoituksena on vastata kysymyksiin, miksi PK 23a säädettiin ja millaisia säännöksiä PK 23a luku sisältää sekä miten niitä tulisi tulkita ja mitä uudet lainsäännökset käytännössä tarkoittavat. Perinnönjaon oikaisua ja omaisuuden palautusvelvollisuutta tarkastellaan myös perusoikeuksien, varsinkin omaisuudensuojan ja yhdenvertaisuuden, kannalta. Perinnönjaon oikaisua ja omaisuuden palautusvelvollisuutta koskevat säännökset tulevat sovellettaviksi tilanteissa, joissa perillisen tai yleistestamentin saajan oikeus perintöön on aiemmin toimitetussa perinnönjaossa sivuutettu taikka lapsen ja vanhemman välinen suhde vahvistetaan perinnönjaon jälkeen, ja kuolinpesään tulee tästä johtuen uusi perillinen. Perinnönjaon oikaisu on prosessi, jossa varsinaisen perinnönjaon jälkeen jakoon osalliset palauttavat saamaansa omaisuutta takaisin kuolinpesään. Perinnönjaon oikaisun jälkeen toimitetaan uusi perinnönjako, jossa jaetaan alkuperäiseen perinnönjakoon osallistuneiden kuolinpesään palauttama omaisuus uudelleen. Uudessa perinnönjaossa on tällöin mukana myös perinnönjaon oikaisua vaatinut perillinen tai yleistestamentin saaja, joka ei ole ollut osapuolena aiemmin toimitetussa perinnönjaossa. Perinnönjaon oikaisua ja omaisuuden palautusvelvollisuutta sääntelevä perintökaaren 23a luku tuli voimaan 1.1.2016, joten tutkimuksen kohteena oleva sääntely on melko uutta. PK 23a luku ja sen säätäminen liittyvät kiinteästi 1.1.2016 voimaantulleeseen isyyslakiin, sillä uusi isyyslaki sisältää mahdollisuuden vahvistaa isyys ja saada perintöoikeus isänpuoleisen perittävän jälkeen myös niiden ennen 1.10.1976 avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten osalta, joiden kanneoikeus oli aiemmin voimassaolleen lain nojalla vanhentunut. Tästä johtuen tutkielmassa tarkastellaan PK 23a luvun kanssa rinnakkain myös uutta isyyslakia tarpeellisilta osiltaan ja uuden isyyslain vaikutusta PK 23a luvun säätämiseen. Tutkimuksessa havaitaan, että isyyslain uudistaminen ja PK 23a luvun säätäminen olivat tarpeellisia uudistuksia, mutta PK 23a luvun vaikutuksia on mahdotonta täysin vielä arvioida, sillä vielä ei ole syntynyt korkeimman oikeuden oikeuskäytäntöä koskien perinnönjaon oikaisua. Tutkimus perustuu pääosin lainvalmisteluaineistoon ja oikeuskirjallisuuteen.