Yliloikkareita ja rintamakarkureita : Työväen Urheiluliiton urheilijoiden liittoloikkaukset porvarijärjestöihin työväensanomalehdissä 1926–1933 - Partonen, Emma (My University, 2026)
Tutkielma käsittelee Työväen Urheiluliitosta vuosien 1926–1933 välillä porvarilliseen Suomen Voimistelu- ja Urheiluliittoon urheilijoista käytyä sanomalehtikeskustelua työväenlehdistössä, etenkin sosialidemokraattisessa Suomen Sosialidemokraatissa ja kommunistisessa Työväen Urheilulehdessä. Analysoin diskurssianalyysin keinoin loikkareista ja loikkauksista käytyä keskustelua sen luomien vastakkainasetteluiden ja tunteiden kautta sekä tutustumalla kolmeen loikkariin ja heidän ympärillään käydystä keskustelusta tarkemmin. Tutkimustulosten perusteella työväensanomalehdet kirjoittivat loikkauksista keinona vaikuttaa poliittisesti Työväen Urheiluliiton sisäpolitiikkaan sekä ylläpitääkseen vastakkainasettelua punaisen työväestön ja valkoisen porvariston välillä sisällissodan jälkeisessä ajassa. Kirjoittelun määrään vaikutti loikkarin tunnettavuuden ohella muun muassa Suomen poliittinen tilanne sekä loikkauksen aiheuttama muu julkisuus. Tulevaisuudessa voisi esimerkiksi verrata, kuinka Työväen Urheiluliiton sisäinen poliittinen valtataistelu kommunistien ja sosialidemokraattien kesken vertautuu muihin suomalaisiin työväenliiton järjestöihin. Käytiinkö siellä samanlaisia valtataisteluita ja ulottuivatko ne niin ikään valtamediaan asti.
Keywords: Työväen Urheiluliitto; työläisurheilu; sanomalehdistö; liittoloikkaus; kommunismi; sosia- lidemokraattisuus