Advanced age (≥60 years) is not associated with an increased risk of postoperative complication in breast reduction surgery: a comparative study of 756 patients - Lundberg, Mira (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Rintareduktio eli rintojen pienennysleikkaus on maailman 8:nneksi yleisin plastiikkakirurginen leikkaus. Toimenpide helpottaa suuriin rintoihin liittyviä oireita, kuten niska-, hartia- ja selkäkipuja, ryhtiongelmia, hautumia sekä liikunnan epämukavuutta. Niin kuin kaikkiin leikkauksiin myös rintojen pienennysleikkaukseen liittyy riskejä, kuten haavatulehdukset ja arpeutuminen. Suurentuneeseen komplikaatioriskiin on aiemmin liitetty korkea BMI, tupakointi, poistetun rintaleikkeen suuri koko ja korkea ikä. Nyt tehdyn tutkimuksen tarkoitus oli selvittää iän vaikutus leikkauksen jälkeisiin komplikaatioihin, sillä aiheesta on ilmestynyt vain muutamia julkaisuja ja tulokset ovat olleet hajanaisia. Retrospektiivisessa tutkimuksessa tarkasteltiin 756:n rintojen pienennysleikkauksessa käyneen potilaan tietoja. Leikkaukset oli tehty Tyksissä vuonna 2005¬─2014. Potilaat jaettiin iän perusteella kahteen ryhmään. Vanhempien, vähintään 60-vuotiaiden, ryhmä koostui 122 potilaasta, kun taas nuorempien, alle 60-vuotiaiden, ryhmä 634 potilaasta. Tutkimusanalyysia varten kerättyjä suureita olivat potilaan ikä, BMI, pitkäaikaissairaudet, tupakointi, kaulakuoppa-nännimitta, leikkaukseen kulunut aika, poistetun rintaleikkeen paino, verenvuodon määrä leikkauksen aikana, sairaalassaoloaika sekä leikkauksen jälkeisen seurannan kesto. Komplikaatioiksi luokiteltiin haavan avautuminen, pinnallinen ja syvä haavainfektio, hematooma, serooma, rasva- ja nänninekroosi, leikkauksen jälkeinen verenvuoto, arpeutuminen, epäsymmetria ja koirankorvamuodostus. Iäkkäämmillä potilailla oli tutkimustulosten mukaan enemmän pitkäaikaissairauksia, leikkausajat olivat pidempiä ja poistettujen rintaleikkeiden paino oli suurempi alle 60-vuotiaiden potilaiden ryhmään verrattuna. Komplikaatioita tarkasteltaessa iäkkäiden ryhmällä oli korkeampi riski saada rasvanekroosia leikkauksen jälkeen verrattuna alle 60-vuotiaisiin potilaisiin. Kaiken kaikkiaan korkeampaan ikään ei kuitenkaan liittynyt suurempaa postoperatiivisten komplikaatioiden riskiä. Niinpä potilaan leikkauskelpoisuutta arvioitaessa pelkän iän ei tulisi olla este leikkaukselle, vaan tärkeämpää olisi arvioida potilaan riskitekijöitä kokonaisuutena.

Few studies have been published regarding advanced age as risk factor and conclusions have been controversial. As the population ages, the number of elderly patients suffering from macromastia increases and furthermore the number of patients that could benefit from reduction mammoplasty grows. Therefore, it is important to find out whether advanced age might be a complication risk. The aim of this study was to evaluate the impact of age on breast reduction surgery outcomes. An institutional review board-approved retrospective cohort study was performed and a total 756 patients were included in this study. Procedures were performed between 2005 and 2014 at the Turku University Hospital in Finland. Data was collected from patient files and anaesthetic forms. Patients were divided into two groups on the basis of age: women ≥60 years old (122 patients) and women <60 years old (634 patients). There was no significant difference in major complications among the two groups (Clavien-Dindo grade II to IV). Similarly, the number of patients with complications in elderly group was 53 while it was 228 in non-elderly group (43.4% vs. 36.0%. p=0.125). However, the only significant difference among minor complications (Clavien-Dindo grade I) was the fat necrosis occurrence in elderly patients (8.20% vs. 3.63%, p=0.032), which did not require any procedures and was treated conservatively. We did not detect any significant difference in late complications or reoperation rates. Based on our results advanced age (≥60 years) is not associated with overall worse outcomes in patients undergoing reduction mammoplasty.
Korkeampaan ikään ei liity suurempaa postoperatiivisten komplikaatioiden riskiä rintojen pienennyskirurgiassa: 756:n potilaan vertaileva tutkimus