Oppilaan minäpystyvyyden tukeminen osana opettajan työtä - Nieminen, Matti; Asunmaa, Niila (My University, 2018)
Tutkimuksen tarkoitus oli selvittää ja kuvailla opettajan palautteenannon vaikutusta oppilaiden minäpystyvyyteen. Pyrimme myös selvittämään millaisia näkemyksiä opettajilla on oppilaiden minäpystyvyyden kokemusta tukevista osatekijöistä, joita ovat esimerkiksi tutustuminen, tunnistaminen ja tunnustaminen. Tutkimustehtäviin etsittiin vastauksia opettajakohtaisilla lomakekyselyillä ja havainnoimalla oppitunteja Social Observational Scheludea (Burnett ja Mendell, 2010) observointi-lomakkeen avulla. Tutkimus oli laadultaan kvalitatiivinen ja lähestymistavaltaan fenomenologishermeneuttinen. Aineisto koottiin havainnoimalla ja lomakekyselyillä keväällä 2017. Tutkielman kohdejoukko oli yhtä luokkaa Länsi-Suomalaisessa koulussa opettavat neljä opettajaa. Lomakekyselyillä saatu aineisto koodattiin ja teemoiteltiin, minkä jälkeen se analysoitiin sisällönanalyysi-menetelmää käyttäen. Havainnointilomakkeet tuottivat rakenteensa ansiosta valmiin jaon palautteenannon eri luokkiin, jota käytettiin osana pohdintaa liittyen opettajien toimintaan oppilaiden minäpystyvyyden tukemisessa. Lomakekyselytulosten mukaan opettajat ovat valveutuneita oppilaslähtöisen kohtaamisen merkityksestä onnistuneen opettaja-oppilassuhteen muodostumiselle. Heidän näkemyksensä ovat samansuuntaisia tutkimuksen teoriapohjan kanssa. Toisaalta opettajien näkemyksissä ilmeni hajontaa siitä, onko oppilaan sukupuolella vaikutusta opettajan ja oppilaan vuorovaikutuksessa. Havainnointitulosten mukaan opettajat käyttävät oppilaan minäpystyvyyden kokemusta tukevaa tehtävään kohdistuvaa palautteenannon muotoa. Teorian mukaan kehuvalla palautteenannolla on myönteisiä vaikutuksia oppilaan minäpystyvyyden kokemukselle ja edelleen oppijuuden kehittymiselle. Tutkimuksen tulosten perusteella olisi syytä pohtia minäpystyvyyden merkityksen ja opettajan palautteenannon vaikuttavuuden yhteyttä opettajankoulutuksessa nykyistä enemmän. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa opintojaksoa, joka sisältäisi oppimistehtäviä liittyen kehuvan palautteenannon vaikuttavuuteen oppilaan minäpystyvyyden tukemisessa.
Keywords: Vuorovaikutus, tutustuminen, tunnistaminen, tunnustaminen, palaute, oppiminen, minäpystyvyys ja sukupuoli.