Rakennusperinnön suojelu Turussa 2000-luvulla : Vanhemman rakennusperinnön suojelusta modernin suojelun problematiikkaan - Rauhala, Nina (My University, 2019)
Tutkin pro gradu -tutkielmassani rakennusperinnön suojelua Turussa 2000-luvulla. Tutkimukseni näkökulma on taidehistoriallis-kulttuurihistoriallinen. Käsittelen aihetta myös rakennussuojeluun liittyvän problematiikan näkökohdista. Tutkimuskysymykseni on, millainen on rakennusperinnön ja sen suojelun tilanne Turussa 2000-luvulla. Rajaan tutkimukseni puutalojen suojeluun ja modernin suojeluun. Tutkimukseni tarkoitus on ottaa selvää, millaiset mahdollisuudet vanhemmalla rakennusperinnöllä on säilyä Turussa, jossa kaupunkikuva on suuressa muutoksessa ja miten uudempi rakennuskanta huomioidaan rakennussuojelussa. Tarkoitukseni on myös selvittää, onko DIVE-menetelmä hyödyllinen apuväline turkulaisen rakennuskannan tutkimisessa. Tarkastelen Turussa käytyjä rakennussuojelutapauksia myös yleisellä tasolla, mutta tutkimuksessani keskeisinä tutkimuskohteina ovat Österbladin tontin asemakaavamuutosprosessi ja Pallivahan kirkon ja seurakuntakeskuksen tapaus. Tarkastelen tutkimuskohteitani myös arvojen, arvottamisen, nykyestetiikan, ympäristöestetiikan ja hyvinvoinnin näkökulmista. Aineistoni koostuu eri päivälehtien artikkeleista ja niiden Internetissä olevista kommenttiosioista, asemakaavamuutospäätöksistä, Österbladin tonttia koskevasta asemakaavamuutosprosessin osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta ja siihen liittyvistä mielipiteistä sekä Varsinais-Suomen maakuntamuseon ylläpitämistä Museon informaatioportaalissa olevista inventoinneista. Turun kaupungin rakennusperintöohjelma, Turun arkkitehtuuripoliittinen ohjelma ja Turkuun laadittava yleiskaava 2029 sekä Turun ajantasainen kaavakartta ovat myös osa aineistoani. Österbladin tonttia tarkastelen DIVE-menetelmän avulla. Se on hyödyllinen apuväline, koska se parhaimmillaan auttaa tekemään huomioita, jotka voivat muuten jäädä huomaamatta. Menetelmää voivat hyödyntää asiantuntija- ja omistajatahot, mutta sitä voidaan käyttää myös koulutuksen ja kasvatuksen apuvälineenä. Puutalojen suojelussa Turulla on vielä parannettavaa, mutta modernin rakennusperinnön suojelussa Turku on malliesimerkki. Käsittelin tutkimuksessani myös arvoja, arvottamista ja estetiikkaa. Ongelmallista on, että omat mieltymyksemme voivat ohjata arvottamista. Varsinkin modernia rakennusperintöä arvotettaessa päätöksiä ei tulisi perustella esteettisillä arvoilla. Olisi hyvä miettiä uusia arvoperusteita, joilla voisimme arvottaa uudempaa rakennuskantaa.
Keywords: rakennussuojelu, rakennusperintö, Turku, DIVE-menetelmä, arvot, estetiikka, Österbladin tontti, Pallivahan kirkko