Vallan ja vaurauden valot : Uuden ajan alun kulkue- ja saattuelyhtyjä Turun tuomiokirkosta - Lampinen, Mervi (My University, 2023)
Tutkielmassani käsittelen melko vähälle huomiolle jäänyttä esineryhmää: kulkue- ja saattuelyhtyjä 1500- ja 1600-lukujen vaihteesta. Tutkimuksen kohteeni ovat Turun tuomiokirkkomuseossa sekä esillä että sen varastossa olevat kulkue- ja saattuelyhdyt. Näitä esineitä tarkastelen pääasiassa taidehistorian näkökulmasta, vaikka sivuan niiden merkitystä myös kulttuurihistorian silmin. Tutkimuskysymykseni kartoittavat, millaisia nämä esineet ovat olleet eli miltä ne ovat näyttäneet, mitä niiden kuvaohjelmat sisältävät sekä mikä niiden merkitys on taidehistoriallisessa mielessä. Mietin samalla niiden funktiota ja tarkennan niistä jo olemassa olevaa vähäistä tietoa. Aineistonani ovat tuomiokirkon lyhdyt ja vertailuaineistonani ovat muualla Suomessa käytetyt samantyyppiset esineet sekä keskiajalta että uuden ajan alusta. Tutkimusmenetelmänä käytän taidehistorian, varsinkin vanhemman taiteen tulkinnassa käytettyä Erwin Panofskyn esittelemää ikonologista analyysiä hieman soveltaen. Lainaan myös arkeologian menetelmää esineen rekonstruoinnista kohteitteni tutkimisessa ja tämän tutkimuksen rajoissa rekonstruktiot ovat kaksiulotteisia piirroksia tuomiokirkon esineistä. Lähtökohtani ovat empiirisesti tutkittavat esineet ja teoria seuraa perässä. Tutkimuslähteinäni ovat lyhtyjen esinekortit ja niihin jollakin tavalla liittyvä tutkimuskirjallisuus. Vertailuaineiston pääasiallisena lähteenä olen käyttänyt Suomen kirkot–Finlands kyrkor -teossarjaa sekä aineiston mahdollisia esinekortteja. Varsinaista aiempaa tutkimusta tästä esineryhmästä ei löytynyt suomeksi tai ruotsiksi. Esineitä on tutkittu ortodoksisessa perinteessä venäjäksi. Tutkin kuitenkin lähinnä katoliseen perinteeseen kuuluvia esineitä reformaation aikana ja sen jälkeen. Luterilaiseen perinteeseen lyhdyt eivät enää kuulu, vaan ne olivat vielä kaikuja katoliselta keskiajalta. Tuomiokirkon lyhtyjä on käytetty joko häissä tai hautajaisissa. Tutkimustulokseni viittaavat siihen, että tuomiokirkon tiettyä kahta paria kulkuelyhtyjä olisi hautajaisten sijaan käytetty hääkulkueissa. Siihen viittaavat esineiden sekä vaakuna- että muu koristelu sekä vertailu vertailuaineiston esineisiin. On selvää myös, että sekä tuomiokirkon että vertailuaineiston (tunnistetut) lyhdyt ovat olleet käytössä tiettyjen Suomessa tuona aikana vaikuttaneiden aatelissukujen sisällä.
Keywords: taidehistoria, ikonologia, symbolit, symboliikka, kulttuurihistoria, arkeologia, kulkueet, saattueet, uskonnolliset kulkueet, lyhdyt, soihdut, valaisimet, häät, hautajaiset, kuolema, avioliitto, rekonstruktio