Formatting and Crediting in Subtitle Translations 1989 - 2017 - Ikonen, Antti (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Työn tarkoituksena on luoda katsaus suomalaiseen audiovisuaaliseen kääntämiseen ja keskittyä tarkastelemaan erityisesti Suomessa levitettävien videojulkaisuna sekä suoratoistopalvelujen kautta julkaistavien audiovisuaalisten teosten käännöstekstityksissä esiintyvää visuaalista muotoilua sekä tekijäkreditointia. Ensin, luvussa 2 määrittelen ruututekstityskääntämisen teoreettisen viitekehyksen, käyn läpi digitalisoitumisen vaikutuksia tekstitystyöhön ja esittelen ruututekstityksen keskeisimmät käännösstrategiat. Luvuissa 3 ja 4 esittelen tutkimukseni tulokset, joiden kautta pyrin kartoittamaan suomalaisissa ruututekstityksessä esiintyviä erilaisia tekstitysformaatteja ja tekijäkreditointeja. Tutkimuksen aineistona oli yhteensä 96 audiovisuaalista teosta vuosilta 1989–2017, fyysisenä kotivideojulkaisuna tai suoratoisto-palveluiden kautta katsottavassa muodossa. Aineisto koostui 12 VHSjulkaisusta, 12 DVD-julkaisusta, 12 Blu-ray-julkaisusta ja yhteensä 60:stä kuuden eri suoratoistopalvelun kautta levitetystä teoksesta. Lopuksi, luvussa 5 arvioin suomalaisen ruutukääntämisen tilannetta tutkimustulosten kautta ja esittelen katsauksen ruutukäännösmarkkinoihin tutkimuksen tulosten perusteella.