Projektiliiketoiminnan väliaikaisuus ja pysyvyys johdon ohjausjärjestelmien näkökulmasta - Stenhammar, Heidi (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tutkielman tarkoituksena oli tarkastella projektiliiketoiminnan väliaikaisuuden ja pysyvyyden suhdetta johdon ohjausjärjestelmien näkökulmasta. Tavoitteena oli vastata seuraaviin tutkimuskysymyksiin: miten projektiliiketoiminnan väliaikaisuus ja pysyvyys vaikuttaa johdon ohjausjärjestelmiin ja miten väliaikaisuuden ja pysyvyyden suhdetta voidaan hallita johdon ohjauksen keinoin. Pyrkimyksenä oli tuoda johdon ohjausjärjestelmiin kaivattua lisätietämystä dynaamisista nykypäivän liiketoiminnoista ja syventää tietämystä projektiyritysten kokemista ohjaushaasteista liittyen väliaikaisuuden ja pysyvyyden suhteeseen. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja empiirinen tutkimus suoritettiin teoriaa havainnollistava kriittisenä casetutkimuksena. Käytännön johdon ohjausjärjestelmiä tarkasteltiin projektiliiketoimintaa pääasiallisena liiketoimenaan harjoittavassa Ramboll Finland Oy:ssä. Empiirinen tutkimusaineisto perustui kuuteen teemahaastatteluun, osallistuvaan havainnointiin ja yrityksen kirjallisiin dokumentteihin. Aineisto analysoitiin Merchantin ja Van der Steden (2012) viitekehyksen mukaisesti teemoittelua hyödyntäen. Tulos osoitti, että väliaikaisuus ja pysyvyys vaikuttaa johdon ohjausjärjestelmiin ajan, muutoksen ja organisaatiorakenteen suhteen. Vaikutukset tuovat mukanaan ohjaushaasteita ja projektiyritysten ohjausongelmat liittyvät suunnan puutteeseen, oman ja projektin edun ajamiseen sekä tiedon puutteeseen. Väliaikaisuuden ja pysyvyyden tuomia ohjausongelmia voidaan hallita formaaleja ja epäformaaleja ohjauskeinoja yhdistämällä. Erityisesti valtuuttaminen, projektinhallinnan menetelmät, itseohjautuvuus, tiedon riittävyys sekä kulttuurillinen yhteenkuuluvuus olivat merkittäviä projektiliiketoiminnan kokonaisvaltaista tasapainoa edistäviä johdon ohjauksellisia keinoja. Johdon ohjausjärjestelmien ihmiskeskeisten viitekehysten havaittiin olevan soveltuvia kuvaamaan projektiliiketoiminnan väliaikaisuuden ja pysyvyyden suhdetta. Johdon ohjaukselliset keinot osoittautuivat ihmisiä oikeaan suuntaan ohjaaviksi ja heidän motivaatiotaan ja osaamistaan varmentaviksi. Tätä kautta johdon ohjauksella huomattiin olevan merkittävä vaikutus projektiliiketoiminnan onnistumiselle ja yhteisten tavoitteiden ja strategian toteutumiselle.