Käykö turvallisuuskampanja kaikille? : Erilaiset oppijat ja oppimiskokemusten mielekkyys NouHätä!-pelastustaitokampanjassa - Puolitaival, Mikko; Laakkonen, Eero; Lindfors, Eila (Sosiaalilääketieteen yhdistys ry., 2026)
Turvallisuuskasvatusta kehitettäessä on tärkeää tietää, miten erilaiset oppijat ovat aiemmin
kokeneet heille järjestetyn turvallisuuskasvatuksen. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin, millaisia
tavoiteorientaatioihin, opiskelumenestykseen ja turvallisuusosaamiseen pohjautuvia profiiliryhmiä
voidaan tunnistaa NouHätä!-kampanjaan osallistuneista oppilaista. Ryhmittelyn lisäksi tutkittiin,
missä määrin sukupuoli on näitä oppilasprofiileja kuvaava tekijä, sekä miten mielekkäinä
eri oppilasryhmät kokevat NouHätä!-kampanjan opetusmenetelmät ja -materiaalit. Analyysissa
hyödynnettiin latenttia profiilianalyysiä ja ryhmävertailuja, jotka perustuivat kampanjaan
osallistuneilta 8-luokkalaisilta (N=1398) sähköisellä kyselylomakkeella kerättyihin tietoihin.
Ryhmittelyanalyysissa muodostui neljä toisistaan poikkeavaa ryhmää; 1) haasteiden välttelijät,
2) tavoitteelliset menestyjät, 3) alisuoriutuvat yrittäjät ja 4) hiljaiset menestyjät. Vaikka sukupuolta
ei käytetty ryhmittelymuuttujana, olivat ryhmät selvästi sukupuolittuneita. Tyttöjen osuus
painottui sekä tavoitteellisten, että hiljaisten menestyjien ryhmissä. Kaikkien ryhmien välillä
kokemukset opetusmenetelmien ja materiaalien mielekkyydestä vaihtelivat merkittävästi. Erilaisten
oppilasryhmien tarpeiden ja kokemusten huomioiminen on tärkeää turvallisuuskasvatuksen
kehittämisessä. Tämä tutkimus haastaa kouluja ja kampanjan järjestäjiä huomioimaan erilaiset
oppilaat kampanjan ja sisällön ja tehtävien suunnittelussa sekä opetuksessa. Oppilaiden tarpeet
huomioimalla on mahdollista lisätä oppilaiden kiinnostusta ja lisätä turvallisuuskasvatuksen
vaikuttavuutta.