Uutisia "kauniille paskiaisille" : The Philip DeFranco Show -uutisohjelman uskottavuuden rakentuminen - Toivonen, Mikko (My University, 2021)
Tutkielma käsittelee YouTube-videoalustalla esitettävää The Philip DeFranco Show -uutisohjelmaa. Kirjoitushetkellä jo yli vuosikymmenen lähes yhtäjaksoisesti julkaistu ohjelma kerää jaksoittain noin miljoona näyttökertaa ja Philip DeFrancon YouTube-kanavan on tilannut yli 6,3 miljoonaa YouTube-käyttäjää, jotka etsivät itselleen vaihtoehtoisia uutislähteitä tai erilaista tapaa kuluttaa uutissisältöjä. Tutkimukseni pyrkii selvittämään ohjelman uskottavuutta rakentavia tekijöitä. Työkaluna käytän vertailevaa analyysiä perinteisen vakiintuneen televisiouutislähetyksen ja The Philip DeFranco Show'n formaatin välillä. Tutkin ohjelmaa kokonaisuutena: DeFrancoa uutisankkurina ja tapaa, jolla hän puhuttelee yleisöään, mutta myös varsinaista formaattia ja sen kerrontaa, sen käyttämiä uutiskriteerejä sekä tuotannollisia tekijöitä. Lisäksi tutkielman lopuksi avaan DeFrancon käyttämiä yleisön osallistamisen keinoja, jotka osaltaan vaikuttavat ohjelman uskottavuuteen. Tutkielma on sisältöanalyysi, jossa aineistosta etsitään yhtenäisiä ohjelmalle ominaisia piirteitä, ja näiden suhdetta uskottavuuden rakentumiseen. Ennen tutkimustani oletin keskeisimpien uskottavuutta rakentavien tekijöiden olevan nimenomaan kerronnallisia, sekä retorisia että visuaalisia. Negatiivisina tekijöinä uutisten uskottavuudelle hypoteesini sisälsi uutisohjelman viihteellisyyden sekä videoiden YouTube-alustalle ominaisen "vlogimaisen" lähestymistavan. Tärkeimmäksi havainnoksi tutkimuksessani osoittautui kuitenkin se, että DeFrancon ja hänen yleisönsä välille muodostuva parasosiaalinen suhde näyttää olevan tärkein DeFrancon uskottavuutta rakentava tekijä. Pitkäaikaisella, johdonmukaisella toiminnalla DeFranco on kehittänyt ohjelmansa ympärille vakiintuneen yleisön, joka kokee läheisyyttä häneen. Tutkielmani jättää tilaa jatkotutkimukselle, sillä uskon vastaavien valtamedian ulkopuolella toimivien uutistoimijoiden lisääntymään tulevaisuudessa, kun keskustelu valeuutisilmiöstä ja uutistoimistojen kärsimästä luottamuspulasta ympäri maailman on yhä yleisempää.
Keywords: uutiset, sosiaalinen media, journalismi, video, verkkopalvelut, luottamus