Uramuotokuvia : Pitkittäinen monitapaustutkimus teknistaustaisten hankinnan vastuuhenkilöiden urista ja ura-ankkureista - Pernaa, Tuire (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku, Turku School of Economics|, 2020)
Hankintojen ja ulkoisten resurssien hallinnan merkitys yrityksissä tunnustetaan nykyisin yleisesti, ja se on kasvanut sitä mukaa kuin tavaroiden ja palveluiden hankinta yritysten ulkopuolelta on lisääntynyt. Alan tutkimus on usein keskittynyt organisaatiotasoon, kun taas yksilötasoa on laiminlyöty. Tämä tutkimus käsittelee teknistaustaisten hankinnan vastuuhenkilöiden uria ja ura-ankkureita yksilön näkökulmasta. Ura-ankkuri tarkoittaa Scheinin ura-ankkuriteorian mukaan ammatillista minäkuvaa, joka koostuu taidoista ja kyvyistä, motiiveista ja arvoista. Viidentoista henkilön noin sata tehtävää sijoittuvat etupäässä yksityisen sektorin valmistaviin yrityksiin. Empiirisenä aineistona ovat kolmena eri vuonna tehdyt haastattelut sekä osallistujien itsearviointikyselyn tulokset. Näiden avulla luodaan uramuotokuvia eli kuvataan henkilön urahistoria ja ura-ankkurit sekä suhde hankintatehtäviin. Hankintojen johtamisen valmennukseen liittyvät kokemukset avaavat hankinnan kontekstia lisää. Työ on monografia ja pitkittäinen monitapaustutkimus. Tarkoitus on lisätä ymmärrystä vähän tutkitusta aiheesta, ja lähestymistapa on kuvaileva. Tutkimus osoittaa, että vain harva haki tietoisesti ensimmäiseen hankintatehtäväänsä. Muut tutustuivat hankintaan enemmän tai vähemmän sattumalta osana päätyötään. Myöhemmin noin puolet ryhmästä koki hankinnan omakseen. Osa piti sitä potentiaalisena vaihtoehtona, ja lopuille sen rooli oli toissijainen. Vaihtelunhalu ja kehittymisen tarve muovaavat uria. Pitkät palvelussuhteet ovat yleisiä. Työnantaja saa säilyä samana, mutta työn sisällön on muututtava melko tiheästi. Uria ei rakenneta systemaattisesti. Hankinnan osuus työstä vaihtelee tilanteen mukaan. Paikanvaihdokset panee useimmiten alulle työnantaja, mutta työntekijä suhtautuu niihin suopeasti. Yleensä ne palvelevat kumpaakin osapuolta. Osallistujien yleisimmät hallitsevat ura-ankkurit olivat teknis-funktionaalinen pätevyys (6) ja elämäntyyli (5). Tässä aineistossa teknis-funktionaalisten enemmistö on löytänyt hankinnan omaksi alakseen, kun taas elämäntyyli-ihmiset haluavat pitää sen työssään korkeintaan toissijaisessa roolissa. Tutkimus voi palvella tekniikan ja hankinnan opettajia ja opiskelijoita tarjoa¬malla tuntumaa käytännön hankintatehtäviin ja lähentämällä opetusta ja työelämää toisiinsa. Tutkimus voi myös auttaa esimerkiksi HR-asiantuntijoita ymmärtämään hankinnan tehtäviä ja helpottaa urakeskusteluja. Hankinnassa toimiville tutkimus tarjoaa vertaistukea. Esimiehet tai HR voivat yhdessä työntekijän kanssa käyttää ura-ankkureita uran suunnitteluun ja kehittämiseen.

A Longitudinal Multiple Case Study about the Careers and Career Anchors of Technically Educated Persons in Charge of Purchasing and Supply Management Today, the importance of purchasing and supply management (PSM) is widely recognized and has been growing as the purchasing of goods and services from outside the companies has increased. Much of the research in the field has focused on the organizational level while the individual level has been neglected. This study deals with the careers and career anchors of technically educated persons in charge of PSM from an individual's point of view. According to Schein's career anchor theory the career anchor means an occupational self-concept composed of skills and competencies, motives and values. The setting of about one hundred positions of fifteen persons is mainly in manufacturing industry in the private sector. The empirical data consists of interviews conducted in three different years and the results of the participants' self-assessments. These are used to create career portraits or descriptions of the persons' career history, career anchors, and their relationship with PSM. The experiences from a PSM training further illuminate the PSM context. The study is a monograph and a longitudinal multiple case study. The aim is to increase understanding of a scarcely studied topic, and the approach is descriptive. The study shows that only a few participants deliberately applied for their first PSM position. The others acquainted themselves with PSM more or less by chance as a part of their main job. Later on, about half of the group found their niche in PSM. Some participants considered PSM a potential alternative and the rest regarded its role as secondary. The desire of variety and development shapes careers. Long employment relationships are common. The employer may remain the same but the work content has to change fairly frequently. The participants do not systematically plan and manage their careers. The share of PSM may vary depending on the situation. Job changes are mostly initiated by the employer but the employee reacts positively. The changes usually serve both parties' interests. The participants' most prevalent dominant career anchors turned out to be technical/functional competence (6) and lifestyle (5). In this data the majority of technical/functional persons have found their niche in PSM, whereas lifestyle people do not want to give PSM more than a secondary role in their work. The study may serve teachers and students in technical and PSM education by providing an idea of practical PSM and bringing education and working life closer together. The study may also help for example HR specialists to understand working in PSM and facilitate career conversations. To those working in PSM the approach offers peer support. HR or superiors together with employees may use career anchors for career planning and development.