Naisen seksuaalihäiriöt - Väisälä Leena; Räsänen Marita; Kero Katja (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2025)
Naisten seksuaaliongelmia ovat seksuaalisen halun vähäisyys, kiihottumis- ja orgasmiongelmat sekä seksuaalinen kipu. Häiriöasteiseksi tilanne määritellään, mikäli se aiheuttaa henkilökohtaista ahdistusta, on toistuva ja pitkäkestoinen eikä ole seurausta sairaudesta. Seksuaaliset ongelmat ovat yleisiä, ja ne voivat heijastua yksilön elämänlaatuun monin tavoin. Seksuaalitoimintoihin vaikuttavat biologiset, psykososiaaliset, sosiokulttuuriset ja parisuhdetekijät. Tilapäiset vaikeudet liittyvät usein normaaliin elämänkulkuun. Naisen seksuaalivastesykliin perehtyminen auttaa ymmärtämään aiheen moniulotteista kokonaisuutta. Ongelman selvittelyssä huomioidaan seksuaalianamneesi, terveydentila, lääkitys ja elämäntilanne. Seksuaaliongelmien hoitona käytetään elämäntapa- ja seksuaalineuvontaa, seksuaaliterapiaa, psyko- ja pariterapiaa, fysioterapiaa sekä valikoiduissa tapauksissa lääkitystä tai lääkityksen muutosta.