Doping ja alaikäinen urheilija : Antidopingsääntelyn analyysi alaikäisten urheilijoiden kannalta - Salmia, Tuuli (My University, 2024)
Alaikäisiä urheilijoita kilpailee eliittisarjoissa ja kansainvälisissä arvokilpailuissa täysi-ikäisten urheilijoiden rinnalla. Nuoriin sovellettavat säännökset poikkeavat kuitenkin hieman aikuisiin sovellettavista säännöistä, sillä alaikäisten on katsottu tarvitsevat kehitystasonsa nähden parempaa suojelua. Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan antidopingsääntelyä alaikäisten urheilijoiden kannalta. Tutkielma pyrkii selvittämään alaikäisten vastuun laajuutta sekä tukihenkilöiden roolia nuorten urheilijoiden dopingtapauksissa. Lisäksi tutkielmassa selvitetään, suojeleeko nykyinen antidopingsääntely nuoria urheilijoita tarpeeksi. Tutkimuksen inspiraationa on toiminut Pekingin talviolympialaisissa 2022 ilmi tullut 15-vuotiaan Kamila Valievan dopingtapaus. Tutkielmassa hyödynnetään lainopillista tutkimusmetodia ja oikeusvertailua. Lisäksi näkökulmaa on haettu haastattelemalla kahta eri urheilijaa heidän kokemuksistaan. Tutkimusaineistona tässä tutkielmassa on käytetty etupäässä WADAn antidopingsäännöstöä sekä oikeuskirjallisuutta, eri urheiluorganisaatioiden itsesääntelyä ja uutislähteitä. Alaikäiset urheilijat jaetaan antidopingsääntelyn valossa kahteen eri ryhmään – suojeltuihin urheilijoihin, joita ovat poikkeuksetta kaikki alle 16-vuotiaat, ja alaikäisiin urheilijoihin, joita ovat yli 16-vuotiaat eliittisarjoissa kilpailevat urheilijat. Tutkielmassa osoitetaan, että vaikka alaikäisten vastuuta dopingasioista on kevennetty, ovat nuoret urheilijat joissakin tapauksissa edelleen viimesijaisesti vastuussa dopingrikkeistä. Näin on varsinkin 16-18 -vuotiailla eliittiurheilijoilla, joiden asema ei antidopingsääntelyn valossa eroa täysi-ikäisten urheilijoiden asemasta lähes lainkaan. Tutkielmassa osoitetaan myös, että tukihenkilöille voidaan varsinkin suojeltujen henkilöiden ryhmään kuuluvien urheilijoiden osalta langettaa enemmän vastuuta urheilijoiden hyvinvoinnin varmistamisesta. Etenkin huoltajilla ja valmentajilla on suuremmat vaikutusmahdollisuudet urheilijaan ja täten myös velvollisuus suojella urheilijaa. Antidopingsääntelyn osalta todetaan, että vaikka WADAn säännöstö on jo melko hyvällä tasolla, on siitä vielä löydettävissä epäkohtia, joita muuttamalla nuoria urheilijoita voitaisiin suojella entistä paremmin. Tulevaisuudessa onkin siis tärkeää seurata kuinka viimeisimpään antidopingsäännöstöön tehdyt muutokset vaikuttavat alaikäisiä koskevien dopingtapausten käsittelyyn ja tehdä korjauksia säännöstöön tarpeen vaatiessa.

Minor athletes are competing alongside adult athletes in elite categories and international major competitions. The rules that are applied to adolescents differ slightly from the ones that are applied to adults because it has been stated that minors need better protection than adults due to their level of development. In this master’s thesis anti-doping rules will be explored relative to adolescents. The thesis will establish the scope of the liabilities of the minor athletes as well as the role of athlete support personnel in minors’ doping cases. In addition, the current anti-doping regulation will be examined to determine if the regulation offers enough protection to minors. The inspiration to this thesis was the doping case of the 15-year-old Kamila Valieva that came to light at the Beijing Winter Olympics 2022. Juridical research method and comparative law will be used as methods in this thesis. Additionally, interviews of two athletes will add more dimension. Research material consists mainly of the World Anti-Doping Code, legal literature, self-regulation of different sports organisations and news sources. Minor athletes are divided into two separate groups in light of the anti-doping regulation – protected persons which comprises all under 16-year-old athletes and underage athletes which comprises all 16 to 18-year-old athletes competing in elite categories. The thesis will show that even though minor athletes do not have as many liabilities as adult athletes, in some cases minors will be liable for doping infringements. This applies especially to elite athletes of 16 to 18 years because according to the anti-doping regulation their status does not differ much from the status of adult athletes. The thesis will also demonstrate that athlete support personnel can have more responsibilities and liabilities to ensure the well-being of the athletes, especially in the case of protected persons. In particular, guardians and coaches have more possibilities to influence athletes, hence they have the responsibility to protect the athletes. On anti-doping regulation it will be noted that even though the WADA regulation is on a good level, some weaknesses can be found. Improving those weaknesses could help protect the minor athletes even better. In the future it will be important to observe how the changes made to the most recent World Anti-Doping Code affect the proceedings of adolescents’ doping cases. Consequently, revisions to the Code should be made if necessary.
Keywords: urheiluoikeus, doping, alaikäiset urheilijat, WADA, urheilijoiden tukihenkilöt, antidopingsääntely