Ajoneuvojen varaosien kysynnän ennustaminen - Sipiläinen, Esko (My University, 2024)
Varaosien saatavuudella on suuri vaikutus asennetun laitekannan tehokkaaseen käyttöön: ilman nopeaa varaosatoimitusta laiteseisokit pitenevät, ja kerrannaisvaikutukset voivat olla suuria. Kriittisten osien toimitusvaikeudet saattavat esimerkiksi pysäyttää kokonaisia tuotantolaitoksia tai lamauttaa kuljetuksia. Varaosavarastoinnin tarkoituksena on minimoida laiteseisokkeja varmistamalla tarvittavien osien saatavuus. Haasteena on löytää oikea tasapaino varaosien saatavuuden ja niiden varastointikustannusten välillä. Kysynnän ennustamisella on iso merkitys tehokkaalle varastonhallinnalle sekä siitä aiheutuvien kustannusten hallinnalle. Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena on tutkia, miten ajoneuvojen varaosien kysyntää voidaan ennustaa. Tutkielma tarkastelee kysynnän ennustamisen menetelmiä, ajoneuvojen varaosien erityispiirteitä, niiden ennustamisen haasteita ja niiden ennustamiseen kehitettyjä menetelmiä. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Tutkielma jakautuu kolmeen pääosaan. Ensimmäisessä osassa käsitellään kysynnän ennustamisen teoriaa ja esitellään yleisiä kvalitatiivisia ja kvantitatiivisia ennustemenetelmiä. Toisessa osassa tarkastellaan ajoneuvojen varaosien kysynnän ennustamisen haasteita keskittyen tutkielman kannalta merkityksellisiin näkökulmiin. Kolmannessa osassa esitellään varaosien kysynnän ennustamiseen kehitettyjä ja siihen soveltuvia ennustemenetelmiä. Näistä menetelmistä keskitytään epäsäännöllisen kysynnän parametrisiin menetelmiin, WSSmenetelmään ja asennetun laitekannan tietoa hyödyntäviin menetelmiin. Tutkielmassa havaittiin, että ajoneuvojen varaosien kysynnän ennustamisen haasteena on epäsäännölliset kysyntäkuviot, varaosien vanhentuminen ja niiden suuri lukumäärä sekä varaosien kysynnän luonne. Tutkielman perusteella voidaan todeta varaosien kysynnän ennustamiseen suunniteltujen ennustemenetelmien antavan tarkempia tuloksia kuin yksinkertaiset aikasarjamenetelmät. Tämän lisäksi myös asennetun laitekannan tietojen hyödyntämisestä varaosien ennustamisessa on selvää näyttöä etenkin laitekannan koon vaihdellessa. Kuitenkin empiirinen näyttö eri varaosien ennustamismenetelmien keskinäisestä suorituskyvystä on vaihtelevaa, ja lisää empiiristä tutkimusta aiheesta tarvitaan. Tämän lisäksi tutkielman perusteella ennustamismenetelmän valinnassa on punnittava ennustetarkkuutta ja ennustamisen edellyttämää tietotaitoa ja kustannuksia.
Keywords: varaosat, ajoneuvojen varaosat, varasosien kysynnän ennustaminen, kysynnän ennustaminen, kysynnän ennustamismenetelmät