Kehitysyhteistyön painopisteet: kanoja, lainaa ja koulutusta - Vaccariello, Marika (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Tässä Pro gradu –työssä tutkitaan miten yhteiskunnallinen käsitys kehitysyhteisyöstä näyttäytyy kahden järjestön, Plan Finlandin ja Kirkon ulkomaanavun, julkaisujen perusteella. Lisäksi tutkielma tarkastelee järjestöjen keinoja houkutella niitä rahallisesti tukevia kannattajia. Kehitysyhteistyö muodostuu erilaisista toimista, esimerkiksi suorasta rahallisesta avusta aina tarkasti suunniteltuihin projekteihin saakka. Itse termi ”kehitys” ei ole ongelmaton ja siihen liittyy erilaisia näkemyksiä ja arvolatauksia. Myös kehitysyhteistyöstä vallitsee erinäisiä debatteja, joista toiset kritisoivat sitä ja toiset puolustavat. Tässä tutkielmassa pohditaan kehitystä ja kehitysyhteistyötä yleisellä tasolla, lopulta fokusoiden Planin ja Kirkon ulkomaanavun tekemään kehitysyhteistyöhön ja sen eri manifestaatioihin. Tutkielman aineistona toimivat mainittujen kahden järjestön julkaisut ”Plan” ja ”Tekoja”, ja aineiston analysointi suoritetaan laadullisia menetelmiä käyttäen. Järjestöt muun muassa keskittyvät ruokaturvaan, koulutukseen, lapsiin, mikrolainoihin, luonnonkatastrofeihin ja pakolaisiin liittyviin teemoihin, mutta niillä on omanlainen profiilinsa. Esimerkiksi Plan identifioituu erityisesti tyttöihin ja naisiin keskittyväksi järjestöksi, kun taas Kirkon ulkomaanapu painottaa erityisesti koulutusta. Järjestöjen työn jatkuvuuden kannalta ne tarvitsevat rahallista tukea, joten ne käyttävät muun muassa visuaalisia keinoja houkutellakseen uusia kannattajia. Lisäksi julkaisuissa on mainoksia ja pyyntöjä, joissa kehotetaan lahjoittamaan rahaa. Järjestöjen julkaisujen perusteella kehitysyhteistyön painopisteet näyttäytyvät yhtenäisenä, mutta tulevaisuudessa toimintatavat ja painotukset voivat muuttua rahoitusleikkausten vuoksi. Lisäksi voidaan keksiä uusia ja tehokkaampia keinoja tehdä kehitysyhteistyötä.