Digitaalinen kiusaaminen : Peruskoulun opettajien kokemuksia huoltajien taholta tulleesta kiusaamisesta - Jalonen, Katja (My University, 2024)
Tutkimus käsittelee opettajien kokemaa digitaalista kiusaamista ja kiusaamisen vaikutusta työssä jaksamiseen. Digitaalinen kiusaaminen on digitaalisten kanavien kautta tapahtuvaa häirintää. Tämän tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää, millaisia verkkokiusaamisen muotoja opettajat ovat kohdanneet ja mistä nämä kiusaamistilanteet ovat saaneet alkunsa. Opettajiin kohdistuvaa huoltajien taholta tulevaa kiusaamista ei ole tutkittu laajasti, mutta se on saanut paljon huomiota julkisuudessa. Tutkimus on luonteeltaan laadullinen ja aineiston analyysimenetelmänä on aineistolähtöinen sisällönanalyysi. Tutkimuksen kohteena ovat peruskoulun opettajat, jotka ovat joutuneet huoltajien epäasiallisen käyttäytymisen ja häirinnän kohteeksi. Aineisto muodostui Satakunnan Kansan, Iltalehden, Ilta-Sanomien sekä Ylen teettämän kyselytutkimuksen pohjalta vastanneiden reilun kahdensadan opettajan kertomuksista asiattomasta käyttäytymisestä heitä kohtaan. Opettajat kokivat digitaalista kiusaamista asiattomien Wilma-viestien, sähköpostien ja puhelinsoittojen välityksellä. Häirinnän ilmenemismuodot olivat laaja-alaisia, mutta erityisesti korostuivat loukkaukset, jotka kohdistuivat opettajien ammatilliseen osaamiseen sekä heidän henkilökohtaisiin piirteisiinsä. Huoltajat esittävät lisäksi vaatimuksia opetusta ja käytännön järjestelyjä koskien. Opettajat ovat lisäksi joutuneet perättömien huhujen, syytösten, kanteluiden ja uhkauksien kohteeksi. Tutkimus osoittaa, että opettajiin kohdistuva digitaalinen häirintä synnyttää laajan kirjon tunteita ja aiheuttaa sekä psyykkisiä että fyysisiä oireita. Erityisesti voimattomuuden ja osaamattomuuden tunteet sekä työuupumuksen oireet korostuvat. Digitaalisen viestinnän avulla huoltajien on helpompi ottaa yhteyttä opettajiin, mikä on positiivista. Kuitenkin, tämä on myös alentanut esteitä häiritsevälle käytökselle. Ilmiön esille tuominen ja tutkiminen voivat olla erityisen hyödyllisiä opettajille, jotka ovat uransa alkuvaiheessa.
Keywords: digitaalinen kiusaaminen, huoltajat, opettaja, työssä jaksaminen, perusopetus