RS-viruksen osuus kaikista alle 5-vuotiaiden lasten hengitystieinfektioiden sairaalahoidoista - Suomalainen, Jaakko (My University, 2024)
RS-virus on maailmanlaajuisesti esiintyvä, merkittävä pienten lasten flunssaoireilun ja hengitystieinfektioiden sairaalahoitojen aiheuttaja. RS-viruksen tiedetään olevan myös merkittävä alahengitystieinfektioiden aiheuttaja ja imeväisten bronkioliitin tärkein aiheuttaja. Matalamman tulotason maissa RS-virus on myös tärkeä lapsikuolleisuuden aiheuttaja. RS-virusinfektiota vastaan on ollut kehitteillä lääkeaineita ja rokotteita, ja imeväisikäisten RSV-infektion estoon tarkoitettuja valmisteita on jo tullut markkinoille. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää RS-viruksen osuutta imeväisten ja pienten lasten hengitystieinfektioiden sairaala- ja tehohoitojen aiheuttajana. Tutkimuksen aineiston muodostivat kaikki Tyksissä hengitystieinfektion vuoksi osastohoidossa olleet alle 5-vuotiaat lapset seitsemän vuoden ajalta. Aineistosta määritettiin RS-viruksen osuus hengitystieinfektioiden osasto- ja tehohoidoissa. Yhteensä tarkasteltavassa aineistossa oli 2521 osastohoitojaksoa sisältäen 167 tehohoitoa. Aineisto jaettiin ikäryhmiin ja seitsemään epidemiakauteen. Kaikista 2521 osastohoidosta RSV todettiin 649 kappaleessa. Kaikista 167 tehohoidosta RSV oli todettu 64:ssä. Kaikkein nuorimpia lapsia oli aineistossa suhteessa selvästi eniten. Nuorimmissa ikäryhmissä RS-viruksen osuus oli myös huomattavan suuri. Alle kolmen kuukauden ikäisten hoitojaksoja aineistossa oli yhteensä 594, ja näistä RSV-positiivisia oli 45,5 %.
Keywords: RS-virus, lapset