Kansalaisopisto-opiskelijat: kuka, mitä ja miksi? : Otsolan kansalaisopiston opiskelijaprofiilit, opiskelun motivaatiotekijät ja opiskelijoiden tyytyväisyys sekä opinnoista koettu hyöty - Laine, Siiri (My University, 2026)
Tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella Otsolan kansalaisopiston opiskelijaprofiileja, opiskeluun johtaneita motivaatiotekijöitä, opiskelusta koettuja hyötyjä ja opiskelijoiden tyytyväisyyttä suorittamiinsa opintoihin. Tutkimuksessa jaan vapaaehtoiseen aikuiskoulutukseen osallistumisen motivaatiotekijät kolmeen ryhmää: 1) instrumentaaliset motivaatiotekijät, 2) sivistykselliset motivaatiotekijät ja 3) sosiaaliset motivaatiotekijät. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Otsolan kansalaisopiston kanssa. Tutkimuksen aineistona on kerätty kyselytutkimuksella, johon vastasi 546 Otsolan kansalaisopiston yli 18-vuotiasta opiskelijaa. Tämän lisäksi tutkimuksessa verrataan saatuja tuloksia opiskelijarekisteristä saatuihin tunnuslukuihin. Opiskelijaprofiilien osalta keskeisimmäksi havainnoksi nousee opiskelijoiden korkea keski-ikä ja naisvaltaisuus. Motivaatiotekijöissä korostuvat harrastuneisuus, hyvinvointi ja itsensä kehittäminen. Koettuja hyötyjä ovat muun muassa harrastus sekä ajanviete, hyvinvointi ja uudet taidot. Otsolan opiskelijat ovat pääasiallisesti tyytyväisiä saamansa opetukseen ja suorittamiinsa opintoihin.
Keywords: Kansalaisopisto, vapaa sivistys, vapaa sivistystyö, aikuiskasvatus, vapaaehtoinen aikuiskoulutus, opiskelijaprofiili, motivaatiotekijät