Yhteentoimivuuden varmistaminen FHIR-standardin kehittyessä: tapaustutkimus Omatietovarannon versionvaihdosta - Aho, Aleksi (My University, 2025)
Yhteentoimivuus on keskeinen edellytys sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien kehittämiselle. HL7 FHIR -standardi on yleistynyt välineenä tietojen rakenteiseen välittämiseen eri järjestelmien välillä. Standardi kuitenkin kehittyy jatkuvasti, mikä tuo mukanaan muutoksia sen rakenteisiin ja sisältöihin. Tämä työ tarkastelee, miten tietosisältöjen yhteentoimivuus voidaan varmistaa FHIR-standardin kehittyessä, erityisesti resurssien versionvaihdoksissa. Tutkimuksessa toteutettiin tapaustutkimus Kanta-palveluun kuuluvasta Omatietovarannosta ja sen siirtymästä FHIR:n STU3-versiosta R4-versioon. Aineistona käytettiin järjestelmädokumentaatiota sekä käytössä olleita profiileja ja esimerkkiaineistoa. Tarkastelu kohdistui erityisesti siihen, miten resurssien rakenne, valinta ja käyttö vaikuttavat tietosisältöjen säilyvyyteen eri versioiden välillä. Työssä havaittiin, että FHIR-versionvaihdokset johtavat väistämättä tietomallien muutoksiin, joiden vaikutukset voivat ulottua resurssien tulkintaan asti. Esimerkiksi mittaustiedon kirjaaminen eri resursseilla voi muuttaa tiedon merkityssisältöä tavalla, joka vaikuttaa sekä järjestelmien väliseen että sisäiseen yhteentoimivuuteen. Muutokset ovat osa standardin luonnollista kehitystä, ja niiden vaikutukset tulisi huomioida jo mallinnusvaiheessa. Työ tarjoaa esimerkkien kautta näkökulmia siihen, miten versionvaihdoksen vaikutuksia voidaan arvioida ja miten yhteentoimivuutta voidaan tukea FHIR-resursseja käytettäessä.
Keywords: yhteentoimivuus, FHIR, tapaustutkimus, versiointi, semanttinen yhteentoimivuus