Autonomisten ajoneuvojen sensoriteknologia - Rinne, Markus (My University, 2025)
Autonominen ajaminen perustuu useiden eri sensoreiden yhteiskäyttöön, joista kes- keisimpiä ovat kamerat, tutkat ja lidarit. Sensoreita ei kuitenkaan voi lisätä ajoneu- voihin liikaa. Jokainen ylimääräinen sensori kuluttaa jo valmiiksi rajallista laskenta- tehoa. Eri sensorityyppien yhdistäminen parantaa autonomisen ajamisen tarkkuutta ja luotettavuutta. Sensoreiden suorituskyky vaihtelee merkittävästi vallitsevien sää- olosuhteiden mukaan. Sade ja sumu heikentävät kameroiden ja lidareiden suoritus- kykyä, kun taas tutkat ovat herkempiä sumulle kuin sateelle. Talvisissa olosuhteissa lumi ja jää voivat peittää sensorit ja häiritä niiden toimintaa, mikä tekee autono- misesta ajamisesta haastavampaa. Kuljettajaa avustavaien järjestelmien avulla on saavutettu SAE-taso 3, ja tason 5 ratkaisuja testataan jo. Suurimpina esteinä laa- jamittaiselle käyttöönotolle ovat vastuu- ja turvallisuuskysymykset. Ajoneuvoja il- man ihmiskuljettajaa ei vielä huomioida lainsäädännössä. Tulevaisuuden kannalta autonominen ajaminen näyttäytyy mahdollisena, jos lainsäädäntöä muutetaan.
Keywords: Autonominen ajaminen, Sensoriteknologia, Sensori, Autonomia