PATRIOTISMIA ADAPTAATION KEINOIN: BRITTILÄISEN POPULAARI- JA KORKEAKULTTUURIN ILMENEMINEN HEAVY METAL -YHTYE IRON MAIDENIN TUOTANNOSSA 1982–1984 - Mikkola, Toni (My University, 2022)
Tässä pro gradu -tutkielmassa selvitän, miten brittiläinen populaari- ja korkeakulttuuri heijastuu metalliyhtye Iron Maidenin tuotannossa vuosien 1982–1984 aikana. Lisäksi avaan syitä kyseisen ilmiön taustalla ja osoitan yhtyeen harjoittavan patriotismia adaptoimalla brittiläisiä populaari- ja korkeakulttuurisia teoksia musiikkiinsa. Tutkimusmenetelminä ovat musiikinhistorian tutkimus ja populaarimusiikin tutkimus; pääpaino populaarimusiikin viitekehyksessä tapahtuvassa adaptaatiotutkimuksessa. Tutkimukseni aineistoon lukeutuu neljä musiikkikappaletta: “The Prisoner” (1982), ”The Trooper” (1983), ”Where Eagles Dare” (1983) ja ”Rime of the Ancient Mariner” (1984). Aluksi avaan 1970-luvun heavy metal -genreä eli niin sanottua alkuperäistä heavy metallia, jonka jälkeen paneudun new wave of British heavy metal -genreen ruotien läpi sen ominaisimpia piirteitä. Apuna käytän Gerd Bayerin teosta Heavy metal music in Britain (2009) ja Deena Weinsteinin teosta Heavy metal: the music and its culture (2000). Myös romantiikan aikakauden perintö on merkittävässä roolissa rockmusiikista puhuttaessa ja tätä seikkaa avaan käyttäen apuna Robert Pattisonin teosta The triumph of vulgarity – rock music in the mirror of romanticism (1987). Patriotismi toteutuu tutkimukseni kohteina olevien kappaleiden kohdalla kolmella eri tavalla: Ensinnäkin kappaleet ovat saaneet inspiraationsa brittiläisen populaari- tai korkeakulttuurin teoksista ollen adaptaatioita näistä kyseisistä teoksista. Toiseksi kappaleiden tematiikka on jatkumoa 1960–1970-lukujen metalli- ja rockyhtyeiden laulujen tematiikoille, jotka ovat myös vahvasti kytköksissä Isoon-Britanniaan ja brittiläisyyteen. Kappaleista on myös poimittavissa romantiikan aikaudelle tyypillisiä vaikutteita, kuten tunteiden kuvaus ja eeppisyys, jotka toimivat osana eräänlaista rockestetiikkaa. Lopputuloksena voidaan todeta, että Iron Maiden harjoittaa adaptaatioita musiikissaan, ja kyseiset adaptaatiot ovat jäljitettävissä brittiläisiin teoksiin ja kulttuuriin. Tämänkaltainen adaptaatioiden harjoittaminen voidaan mieltää patriotismiksi eli kotimaan saavutusten ja historian jalustalle nostamiseksi.
Keywords: Iso-Britannia, heavy metal, adaptaatio, romantiikka, patriotismi