Pohjoismaihin rekisteröityjen hedge-rahastojen suorituskyky vuosina 2003−2023 - Hämäläinen, Nea-Mari (My University, 2024)
Hedge-rahastot ovat erikoissijoitusrahastoja, jotka tavoittelevat tyypillisesti monimutkaisilla sijoitusstrategioilla absoluuttista tuottoa. Hedge-rahastosijoittamisen suosio on kasvanut jo pitkän aikaa ja niiden hallinnassa on yhä enemmän pääomaa. Kirjallisuuskatsauksen perusteella niiden on myös keskimäärin havaittu voittavan markkinat riskikorjatuissa tuotoissa. Tutkimuksia Pohjoismaihin rekisteröityjen hedge-rahastojen suoriuskyvystä ei kuitenkaan vaikuta olevan, vaikka alueella on toiminut jo useita rahastoja. Siispä tässä tutkielmassa asetettiin tutkimuskysymykseksi: Tuottavatko Pohjoismaihin rekisteröidyt hedge-rahastot ja niistä muodostetut tasapainotetut portfoliot parempaa tuottoa ja riskikorjattua tuottoa, kuin vertailuindeksit? Tutkimusta varten kerättiin Refinitiv Eikonista aikavälillä 2003−2023 toimineiden ja suoriutumisestaan raportoineiden hedge-rahastojen kuukausittaiset nettovarallisuuden arvot. Aineistoon kertyi 58 hedge-rahastoa. Vertailukohteina käytettiin kolmea osakeindeksiä sekä Eurekahedge Hedge Fund Index- ja Eurekahedge European Hedge Fund Index -indeksejä. Riskikorjatun tuoton mittareina toimivat Sharpen ja Treynorin luvut sekä Jensenin alfa. Jensenin alfa määritettiin lineaarisen regression avulla, asettaen alfojen merkitsevyystasoksi 5 %. Tutkimuksessa havaittiin, että yksittäisten Pohjoismaihin rekisteröityjen hedge-rahastojen kuukausittainen tuotto oli keskimäärin 0,14 %, vuotuinen tuotto 1,88 % ja volatiliteetti 10,31 %. Kun kaikista hedge-rahastoista luotiin tasapainotettu portfolio, niin vastaavat luvut olivat 0,37 %, 4,47 % ja 5,14 %. Portfolion tuotoista luotiin myös indeksi asettamalla kuukauden 12/2002 kohdalle arvo 100. Indeksi kehittyi vuoden 2023 loppuun mennessä arvoon 251, kun taas eurooppalainen hedge-rahastoindeksi kehittyi arvoon 329, globaali hedge-rahastoindeksi arvoon 489 ja S&P 500 arvoon 542. Tuotto oli heikompaa, kuin vertailuindekseillä. Hedge-rahastoista muodostettu portfolio sai Sharpen luvuksi 0,64, Treynorin luvuksi 0,14 ja S&P 500 -indeksin perusteella määritetyksi beetaksi 0,24. Jensenin alfat olivat tasoa 0,12−0,18 % suhteessa osakeindekseihin ja −0,15 % sekä 0,02 % suhteessa globaaliin ja eurooppalaiseen hedge-rahastoindeksiin. Alfat olivat tilastollisesti merkitseviä, kun markkinaportfoliona toimivat OMXN40-, OMXH25- ja globaali hedge-rahastoindeksi, kun taas S&P 500 -indeksin kohdalla alfa oli tilastollisesti merkitsevä vain 10 %:n merkitsevyystasolla. Portfolio voitti riskikorjatuissa tuotoissa osakeindeksit, mutta hävisi hedge-rahastoindekseille. Enemmistö hedge-rahastoista ei kuitenkaan yksinään voittanut vertailuindeksejä Sharpen luvuissa.
Keywords: hedge-rahasto, portfolio, suorituskyky, Capital Asset Pricing Model, CAP-malli, Sharpen luku, Treynorin luku, Jensenin alfa