BMI:n ja leikkaavan kirurgin koulutustaustan vaikutus rintojen reduktioplastioiden komplikaatiofrekvenssiin - Potinkara, Iida (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Jo pitkään on tiedetty, että lihavuus on yksi leikkauksen jälkeisten leikkauskomplikaatioiden riskitekijöistä. Siitä ei kuitenkaan olla yhtä mieltä, tulisiko lihavuus määritellä BMI:n vai kenties jonkun toisen, paremmin lihavuutta määrittävän suureen avulla. Tyksissä reduktioplastisia leikkauksia tekevät sekä plastiikka- että yleiskirurgit. Koulutusten eroavaisuuden vuoksi voi leikkausten jälkeisissä komplikaatiofrekvenssissä olla eroavaisuuksia. Tutkimuksessani BMI:n sekä leikkaavan kirurgin koulutustaustan vaikutus rintojen reduktioplastioiden komplikaatiofrekvenssiin tutkin sitä, onko leikattavien potilaiden BMI:n laskulla vaikutusta leikkauksen jälkeisten komplikaatioiden esiintyvyyteen sekä sitä, onko leikkaavan kirurgin koulutustaustalla ja kokemuksella (erikoistuva vs. erikoistunut) vaikutusta leikkauksen jälkeisten komplikaatioiden esiintyvyyteen. Tutkimusaineistona käytettiin Tyksissä kahtena eri vuonna (2008 ja 2014) operoitujen rintojen hyperplasiapotilaiden sairauskertomustietoja (diagnoosi: N62 ja toimenpidekoodi: HAD30) retrospektiivisesti (N= 143). Sairauskertomuksesta selvitettyjen tietojen korrelointi selvitettiin SAS JMP Pro -tilastolaskentaohjelmalla. Tutkimus osoitti, ettei BMI:n laskulla ollut tilastollisesti merkitsevää vaikutusta rintojen reduktioplastioiden määrään tai leikkausten jälkeisten komplikaatioiden esiintyvyyteen. Tämä saa pohtimaan sitä, onko BMI loppujen lopuksi hyvä suure määritettäessä leikkauskelpoisuutta sekä arvioitaessa leikkausriskejä ja niiden todennäköisyyttä. Myöskään leikkaavan kirurgin koulutustaustalla ei ollut tilastollisesti merkitsevää vaikutusta leikkausten jälkeisten komplikaatioiden esiintyvyyteen, mikä kielii koulutuksen, suoritettujen leikkausten ja leikkausjäljen tasalaatuisuudesta plastiikka- ja yleiskirurgien keskuudessa.