Avaruuden kansainvälisen hallinnan haasteet 2010-luvulla - Rauhala, Jenna (My University, 2022)
Yhdistyneiden kansakuntien avaruuden rauhanomaisen käytön komitea COPUOS on keskeisin avaruuden kansainvälisen hallinnan instituutio. COPUOS tarkastelee avaruustoimintaa, jossa YK voisi olla osallisena, edistää avaruustutkimusta ja -yhteistyötä ja selvittää avaruuden hyödyntämiseen liittyviä oikeudellisia ongelmia. 2010-luvulla avaruustoiminnan skaala ja toimijoiden kirjo on ollut merkittävässä kasvussa, ja kiinnostus avaruuden hyödyntämiseen tulee todennäköisesti vain kasvamaan tulevaisuudessa. Kansainväliseen avaruuslakiin luettavat kansainväliset sopimukset on neuvoteltu 1900-luvun puolivälissä, jolloin ei luotu sääntelyä nykyisen kaltaiselle avaruustoiminnalle. Mikä on COPUOS:in ja kansainvälisten avaruussopimusten rooli muuttuneessa toimintaympäristössä? Tutkielmassa tarkastellaan COPUOS:in jäsenvaltioiden COPUOS:in istunnoissa esittämiä näkemyksiä kansainväliseen avaruusregiimiin kohdistuvista haasteista. Aineisto koostuu COPUOS:in raporteista vuodesta 2010 vuoteen 2019. Tarkoituksena on selvittää, minkälaiset tekijät ovat vaikuttaneet avaruusregiimin kehitykseen viime vuosikymmenellä. Analyysin teoreettisena viitekehyksenä toimii Oran R. Youngin teoksessaan Institutional Dynamics esittelemä teoria instituutioiden muutoksesta. Metodina käytetään teorialähtöistä sisällönanalyysia, jossa aineistoa analysoidaan teoriasta, tutkimuskirjallisuudesta ja aineistosta kumpuavien teemojen avulla. Tutkimuskysymykset ovat: Minkälaisia kansainväliseen avaruusregiimiin kohdistuvia muutospaineita on käsitelty avaruuden rauhanomaisen käytön komiteassa 2010-luvulla? Miten komiteassa on reagoitu muutospaineisiin? Tutkielman analyysin perusteella COPUOS:issa tunnistetaan useita muutostekijöitä, jotka ovat haastaneet avaruuden hallintaa tarkasteltavalla ajalla. Avaruusregiimin kehitystä hidastavia tekijöitä ovat olleet erityisesti COPUOS:in mandaatin laajuuteen sekä kansainvälisen avaruuslain kehittämisen tapoihin liittyvät erimielisyydet jäsenvaltioiden kesken. Kestävän avaruustoiminnan haasteet nousivat 2010-luvulla tärkeäksi avaruusregiimin kehittämistä ajavaksi muutospaineeksi. Ongelman ratkaisemiseksi COPUOS:issa luotiin uusia avaruustoiminnan normeja, jotka jäsenvaltiot hyväksyivät konsensuksella. Avaruusregiimissä on siis tapahtunut asteittaista kehitystä 2010-luvulla ja COPUOS:issa on onnistuttu hallinnan kehittämisessä huolimatta sisäisistä erimielisyyksistä.
Keywords: Yhdistyneet kansakunnat, avaruuden rauhanomaisen käytön komitea, avaruus, instituutioiden tutkimus, yhteisvarannot, kestävä kehitys