FONEETTISEN OHJEISTUKSEN VAIKUTUS VIERAAN KIELEN ÄÄNTEEN OPPIMISEEN KUUNTELE JA TOISTA - HARJOITTELUSSA - Viitala, Eveliina (My University, 2022)
Eksplisiittisillä ääntämisohjeilla sekä aktiivisella kuuntele ja toista - harjoittelulla on havaittu olevan vieraan kielen äänteiden oppimista edistävä vaikutus. Vieraan kielen opetuksen lisäksi edellä mainitut menetelmät ovat keskeisiä puheterapiassa, jossa tavoitteena on artikulaation muutos. Tutkimuksessa tarkasteltiin foneettisen ohjeistuksen eli ääntämisohjeiden vaikutusta kuuntele ja toista -harjoittelun lisänä suomalaisille vaikean /ʉ/- äänteen oppimiseen. Tutkimukseen osallistui 21 suomenkielistä nuorta aikuista ja heidät jaettiin kahteen ryhmään. Molemmille ryhmille ärsykkeet esitettiin audiovisuaalisessa muodossa siten, että koehenkilöt sekä kuulivat ärsykkeet että näkivät videolta mallin huulion asennosta ääntämisen aikana. Koeryhmä sai tämän lisäksi ohjeistuksen koskien äänteiden tuottoa. Koehenkilöt osallistuivat neljään mittaukseen ja niiden välissä kolmeen harjoitusosioon, ja he suorittivat kokeen itsenäisesti Sanako-ohjelmalle luodun etäharjoittelualustan avulla. Akustinen ja tilastollinen analyysi osoitti, että koeryhmällä oli havaittavissa muutos kohdeäänteen formanttirakenteessa toisen mittauskerran jälkeen. Kontrolliryhmällä vastaavaa muutosta harjoituksen myötä ei tapahtunut. Tulosten tarkempi tarkastelu paljasti, että koeryhmällä ilmennyt muutos tapahtui sen jälkeen, kun ohjeistuksessa oli mainittu kohdeäänteen olevan vokaalien /y/ ja /u/ välimuoto. Muutos vei formanttiarvot kauemmaksi kohdeäänteen akustiikasta, kohti /y/-vokaalin arvoja viitaten siihen, että eksplisiittisten ääntämisohjeiden valinnassa tulisi olla huolellinen. Tässä tapauksessa ohjeistus toi esiin äidinkielestä tutun vokaalin ääntämismallin, jolloin artikulaatio kehittyi poispäin vieraan kielen vokaalista. Lisäksi tutkimus osoitti, että etänä kerätty data oli laadullisesti riittävän tasokasta, että siitä pystyttiin erottelemaan tutkimuksen kannalta keskeiset akustiset piirteet. fonetiikka, vieraan kielen äänt fonetiikka, vieraan kielen äänteet, vokaali
Keywords: fonetiikka, vieraan kielen äänt fonetiikka, vieraan kielen äänteet, vokaali