Lakimuutos mobiililaitteiden käytöstä kouluympäristössä: Vaikutukset 5.- 6. luokkien opettajien näkökulmasta - Petäjä, Joonas; Tapanainen, Onni (My University, 2026)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan elokuussa 2025 voimaan tulleen lakimuutoksen, joka kieltää mobiililaitteiden käytön peruskouluissa. Mobiililaitteiden käyttö on haitalliseksi nuoren keskittymiskyvylle; lisäksi, väärinkäytettynä sitä voidaan käyttää esimerkiksi kiusaamiseen. Tutkimuksen tarkoituksen oli selvittää, miten lakimuutos ja mobiililaitteiden kieltäminen on vaikuttanut 5. ja 6. luokkien oppimisympäristöön opettajien näkökulmasta. Tutkimus toteutettiin teemahaastatteluna. Haastattelimme yhteensä viittä eri luokanopettajaa eri kouluista. Saadut vastaukset analysoitiin laadullisella sisällönanalyysillä. Tulokset osoittivat, että lakimuutos on vastaanotettu myönteisesti alakouluissa. Vaikuttavuus alakoulussa ei kuitenkaan vaikuttanut järin suurelta, koska useampi opettaja totesi, että aiemmin älypuhelimet oli kielletty järjestyssääntöjen nojalla. Tarkempien hyötyjen ja haittojen arvioimiseksi vaadittaisiin isompi otanta ja enemmän dataa ennen lakimuutosta. Lisäksi tarkasteluun voisi ottaa yläkouluja.
Keywords: mobiililaite, työrauha, kouluympäristö, lakimuutos, alakoulu, opettaja, vuorovaikutus