Yksittäisten työntekijöiden kollektiivinen irtisanominen : arviointia yksittäisten työntekijöiden valinnasta irtisanottavaksi, menettelyongelmista ja korvausvastuun määräytymisestä - Lindblom, Annika (My University, 2021)
Tutkielman aiheena on yksittäisten työntekijöiden irtisanominen kollektiivisilla perusteilla. Yhtäältä tutkielman tavoitteena on arvioida niiden kriteerien täyttymistä, joiden perusteella yksittäisiä työntekijöitä voidaan valita irtisanottavaksi ilman, että kyseessä on perusteeton irtisanominen, ja toisaalta tutkielmassa arvioidaan niitä irtisanomismenettelyyn liittyviä säännöksiä, joiden suhteen yksittäisiä työntekijöitä irtisanottaessa voi ilmetä ongelmia. Aiheen kokoaa yhteen arviointi työnantajan korvausvastuun määräytymisestä tilanteissa, joissa yksittäinen tai yksittäisiä työntekijöitä on valittu irtisanottavaksi. Tutkielmassa käytetään lainopillista eli oikeusdogmaattista tutkimusta keskittyen erityisesti normiston sanamuodon mukaiseen tulkintaan, jonka avulla voidaan määritellä olemassa olevan lainsäädännön sisältö. Keskeisinä lähteinä käytetään ensisijaisesti asianomaisten lakien esitöitä, ja toissijaisesti lainsäädännön tulkinnassa on tukeuduttu oikeuskäytäntöön erityisesti arvioimalla Korkeimman oikeuden ja hovioikeuksien ratkaisuja. Oikeuskirjallisuuden osalta tutkielmassa on tukeuduttu työsopimuslakia ja yhteistoimintalakia käsitteleviin yleisteoksiin, sekä erityisesti irtisanottavan työntekijän valinnan arvioinnin osalta Mika Valkosen väitöskirjaan ja erillisiin artikkeleihin. Tutkielman johtopäätöksenä todetaan, että yksittäisten työntekijöiden kohdalla kollektiivisten irtisanomisperusteiden täyttymisessä ja irtisanottavan työntekijän valinnassa edellytyksiä arvioidaan yleensä korkeaksi asetettujen kriteerien valossa, koska yksittäisen irtisanottavan työntekijän kohdalla on todennäköisempää, että irtisanottavan valinta on tehty syrjivin tai epäasiallisin kriteerein. Irtisanomismenettelyyn liittyvät ongelmat ilmenevät erityisesti sekä oikean menettelytavan valinnassa että yhteistoimintalakiin sisältyvän yksittäisten työntekijöiden käsitteen määrittelyssä. Koska yksittäisten työntekijöiden käsite ei ole yksiselitteinen, aiheuttaa se ongelmia yhteistoimintalain neuvottelusäännösten soveltamisessa. Korvausvastuun määräytymisen osalta johtopäätöksenä todetaan, että useiden eri lakien perusteella määräytyvä korvausvastuu on erityinen uhka juuri yksittäisiä työntekijöitä irtisanottaessa, koska silloin irtisanottavan työntekijän valintaan voi liittyä todennäköisemmin epäasiallisia ja syrjiviä perusteita, tai irtisanomismenettelyyn voi liittyä yksittäisiin työtekijöihin liittyviä menettelyongelmia, joiden osalta työnantajalle voi koitua korvausvastuu riippumatta siitä, onko irtisanominen perusteeton vai ei.
Keywords: työsopimuksen irtisanominen, irtisanomissuoja, kollektiivinen irtisanominen, tuotannolliset- ja taloudelliset syyt, perusteeton irtisanominen, yhteistoimintalaki, yhteistoimintamenettely, korvausvastuu