"Olo oli väsynyt mutta voittamaton" : tulkintoja syömishäiriöön liittyvistä pakko-oireista - Varho, Minea (My University, 2019)
Tutkin syömishäiriön kokeneiden tulkintoja syömishäiriöön liittyvistä pakko-oireista. Syömishäiriöt ovat mielenterveyden häiriöitä, joiden syntyä selittävät erilaiset biologiset, psyykkiset ja sosiaaliset tekijät. Niiden tunnistaminen ja hoito on haastavaa ja vaatii yhä sujuvampaa moniammatillista yhteistyötä. Syömishäiriön sairastaminen voi vaikuttaa moneen yksilön elämänalueeseen, kuten työkykyyn, taloudelliseen toimeentuloon, ihmissuhteisiin ja fyysiseen terveyteen. Tavoitteenani on tuoda syömishäiriöitä ja laajemmin mielenterveystyötä näkyvämmäksi myös sosiaalityön osaamisalueelle ja keskusteluun. Tutkimukseni aineisto koostuu 12 syömishäiriön kokeneen henkilön kirjoituksesta, jotka on kerätty keväällä 2018. Välitin kirjoituspyynnön Syömishäiriöliiton kautta sekä aiheeseen liittyvässä suljetussa Facebook-ryhmässä. Analyysimenetelmänäni on aineistolähtöinen sisällönanalyysi. Tutkimustulokset on koottu kolmeksi pääteemaksi, joita ovat hallinta, rankaisu ja syyllisyys, sekä toivo. Aineistossa kuvataan monenlaisia syömiseen, liikuntaan ja kehoon liittyviä sääntöjä, pakko-ajatuksia ja toimia. Oireita kuvataan toisaalta hallitsemattomiksi, toisaalta niitä tulkitaan pyrkimykseksi hallita jotakin elämänaluetta ja kokea siten turvallisuudentunnetta. Aineistossa on myös jonkin verran vertauksia riippuvuussairauksiin ja riippuvuutta kuvaavaa retoriikkaa. Monessa kohdin aineistoa syömishäiriöoireilu tulkitaan rankaisevaksi, ja sekä itse sairastamiseen, että sairauteen liittyvistä säännöistä poikkeamiseen liittyy syyllisyyden tunteita. Kirjoituksissa käsitellään myös toivoa ja toipumisprosessia. Monet muut elämänsisällöt ja tavoitteet ovat osaltaan tukeneet toipumisprosessia. Myös läheisten tuella ja hoitokontaktin toimivuudella on aineistossa ollut suuri merkitys.
Keywords: syömishäiriö, anoreksia, bulimia, riippuvuus, pakko-oireet