Musiikkiteollisuuden digitalisoituminen ja koronaviruspandemian vaikutukset artistien työelämässä Suomessa - Nurme, Taressa (My University, 2023)
Tämän pro gradu -tutkielman ensisijaisena tarkoituksena on selvittää, millä tavoin koronaviruspandemia on edesauttanut musiikkiteollisuuden digitalisoitumista ja millä tavoin se on vaikuttanut artistien työelämään Suomessa. Edelleen vallitsevalla koronaviruspandemialla on ollut massiivisia haittavaikutuksia musiikki- ja tapahtuma-alalla, joista vaikuttavimpana voidaan varmasti pitää hallituksen ja aluehallintoviraston asettamia kokoontumisrajoituksia. Kokoontumisrajoitukset ovat sekä vähentäneet että estäneet monen artistin, muusikon ja yhtyeen ammatin harjoittamiseen, ja samalla aiheuttaneet ongelmia monen musiikkialan ammattilaisen elannon saamisessa. Tarkastelun kohteina tässä tutkimuksessa ovat neljä muusikkoa/artistia, joista kaksi toimivat freelancemuusikoina. Tutkimus aloitettiin vuonna 2020, jolloin koronaviruspandemia levisi myös Suomeen. Valtaosa tutkimuksesta ja haastatteluista tehtiin vuoden 2021 aikana, ja lisäksi yksi haastattelu toteutettiin vielä vuonna 2022, jotta saataisiin lisänäkökulmia ja -perspektiiviä siihen, millä tavoin artistit kokevat koronaviruspandemian aiheuttamat ongelmat elantoonsa nyt, kun pandemiaa on kestänyt lähes kolme vuotta. Haastattelut toteutettiin osittain kasvotusten sekä osittain Zoomin välityksellä koronaviruksen hankaloittaessa lähikontaktissa olemista.
Keywords: kulttuurinen musiikintutkimus, populaarimusiikintutkimus, artistit, muusikot, freelance, koronavirus, koronaviruspandemia, pandemia, kenttähaastattelut, musiikkiteollisuus, digitalisoituminen, työelämä