Miksi oppimisympäristö muuttui oppimaisemaksi? - Granö, Päivi (Suomen kasvatuksen ja koulutuksen historian seura, 2026)
Katsauksen tarkoituksena on pohtia, miksi oppimisympäristön sijaan yhä useammin käytetään käsitettä oppimaisema tai oppimismaisema. Yleisesti käytetyn käsitteen muuttuminen herättää kysymyksen mikä on muuttunut ja miksi, missä yhteydessä uusi käsite on tullut ensimmäisen kerran esille ja miten sen merkitys on mahdollisesti muuttunut tai täydentynyt. Katsaus perustuu tutkimuskirjallisuuteen, raportteihin ja konsulttien teksteihin. Lisäksi aineistona käytetään havaintoja ja valokuvia kahdesta hiljattain valmistuneesta koulurakennuksesta. Maiseman metaforisuus tuo esille käsitteen muunneltavuuden. Tarkastelun tulos kertoo siitä, että oppimaisema on alkujaan englanninkielinen, yhdysvaltalainen sekä brittiläinen käsite, learning landscape, jonka synty liittyy uusien yliopistokampusten rakentamiseen sekä yliopistojen markkinointiin. Oppimaisemaan sisällytetään esimerkiksi koulutukseen liittyvä opetusteknologia, virtuaalisuus, monipaikkaisuus, luovuus, tehokkuus, kansainvälisyys, aikaan sitoutumattomuus, yhteisöllisyys, avoimuus ja demokratia. Oppimaisema on käsite, jota voi joustavasti käyttää niin kaupunkisuunnittelussa, arkkitehtuurissa, uusien opetusteknologioiden kehittämisessä, oppimiskäsitysten muutoksessa sekä myös kalusteiden markkinoinnissa. Katsauksessa kyseenalaistetaan oppimaiseman sovellettavuus pienten lasten koulujen tilasuunnitteluun.