Komplikaatiot lasten anestesioissa - Jalli, Eero (My University, 2021)
Lapsen fysiologiset ja anatomiset erityispiirteet asettavat anestesiologille haasteita, jotka vaativat erityisosaamista. Erityislaatuisuudestaan huolimatta lasten anestesioita koskevia ohjeistuksia on vain vähän. Tämä on johtanut lasten anestesiakäytäntöjen laajaan vaihteluun. Viime vuosina lasten anestesiologiaan liittyviä ohjeita on kehitetty, tavoitteena yhdenmukaistaa anestesiakäytäntöjä ja parantaa potilasturvallisuutta. Tutkimusnäyttöä lasten anestesioista ja niissä esiintyvistä komplikaatioista ei juurikaan ole tai se on keskittynyt vain yhden maan tai laitoksen sisällä tapahtuviin anestesioihin. Tämän syventävien opintojen kirjallisen työn tavoitteena on ollut kerätä yhteen tietoa lasten anestesioissa esiintyvistä komplikaatioista systemaattisella kirjallisuuskatsauksella. Opinnäytteessä keskityin vuonna 2017 julkaistuun monikeskustutkimukseen, APRICOT (The Anaesthesia PRactise In Children Observational Trial) ja sen jatkotutkimuksissa. APRICOT-tutkimuksessa perioperatiivisten vakavien komplikaatioiden esiintyvyys oli 5.2 % (95% CI [5.0-5.5]), joissa respiratoriset ja kardiovaskulaariset komplikaatiot olivat hallitsevia. Esiintyvyys on korkeampi kuin aikaisemmassa kirjallisuudessa on raportoitu. APRICOT osoitti lapsen iän, sairaushistorian ja fyysisen kunnon (ASA-luokka) olevan suurimpia vakavia komplikaatioita ennustavia riskitekijöitä. Lisäksi tutkimuksessa pystyttiin osoittamaan anestesiologin kokemuksen edullinen vaikutus komplikaatioiden esiintyvyyteen. Respiratoristen komplikaatioiden riski pieneni 1 % jokaista vuotta kohden, joka anestesiologilla on kokemusta. Kardiovaskulaaristen komplikaatioiden osalta anestesiologin kokemuksella oli suurempi vaikutus ja vastaava luku oli 2 % per vuosi. Tutkimus paljasti myös laajan variaation lasten anestesiakäytännöissä ympäri Euroopan. Lasten anestesioissa tapahtuvien komplikaatioiden ennaltaehkäisemiseksi tärkeää on tunnistaa komplikaatioiden riskitekijät. Tutkimustulosten perusteella lasten anestesiologiaan erikoistuneen lääkärin tulisi hoitaa alle 3-3,5 -vuotiaat lapsipotilaat, sekä lapset, joiden ASA-luokitus on III tai enemmän. Lisäksi lasten anestesiologin hoitoa vaativia tapauksia olisivat keskoshistoria, synnynnäinen kehitysvamma, kuorsaaminen, hengitysteiden yliherkkyys ja kuumeinen sairaus.
Keywords: lasten anestesia, perioperatiivinen, turvallisuus, komplikaatio